Tina Turnerová si ve svých posledních letech zkusila opravdu hodně – prošla rakovinou a kvůli sebevraždě a nemoci přišla hned o dva syny. V roce 2016 jí navíc začaly selhávat ledviny kvůli vysokému tlaku a ona musela pravidelně docházet na dialýzu. 

„V prosinci 2016 fungovaly moje ledviny jen na 20 procent. Stála jsem před dvěma možnostmi: pravidelná dialýza, nebo transplantace,“ svěřila se zpěvačka v roce 2018 magazínu Zeit.

Pečovala o ni Slovenka

V té době o ni mezi jinými pečovala i zdravotní sestra původem z Popradu Silvie Hudáčková, která tehdy pracovala na prestižní klinice v Curychu. „Když jsem se dozvěděla, že zemřela, tak jsem si pořádně poplakala a zapálila jsem za ni svíčku,“ prozradila zdravotnice, která už není vázána slibem mlčenlivosti, v rozhovoru pro Nový Čas

„Chodila k nám na dialýzu několikrát týdně, vždy dopoledne. Zdravotnický personál byl pečlivě vybraný a hlavně byl vázaný absolutní mlčenlivostí. Například můj manžel, který byl v té době populární DJ, nesměl vědět, kdo k nám do nemocnice vlastně chodí,“ vzpomínala Silvie. 

Utajené manévry

„Diagnóza a návštěvy nemocnice Tiny Turnerové byly skutečně přísně utajené. Ani informace, které se objevovaly na veřejnosti, nebyly úplně přesné a pravdivé. Na domě v Curychu měla například cedulku, aby ji nikdo do oběda nevyrušoval, a všichni to respektovali. Takže si užívala klid,“ pokračovala. 

Vánoční dárek

Turnerová byla sice hvězda světového formátu, ke všem zaměstnancům se ale chovala moc hezky a o nějaké povýšenosti nemohla být řeč. „Na Vánoce těsně před úspěšnou transplantací nám všem na oddělení přinesla dárečky. Já jsem dostala nádhernou rozkvetlou amarylku. Hrozně dlouho kvetla. Když jsem ve Švýcarsku skončila, vzala jsem si ji domů na Slovensko. Představte si, že po roce znovu krásně vykvetla a znovu jsem si zavzpomínala na slavnou pacientku. A potom už celou uschlou jsem si ji odložila do garáže. Je to asi tak šest let,“ svěřila se vysoce kvalifikovaná sestra.

Ledvina od manžela

„Rockenrolová babička“ Turnerová byla tehdy na seznamu čekatelů na transplantaci ledviny. Té se nakonec dočkala: věnoval jí ji její o 16 let mladší manžel Erwin Bach (67). „Asi po roce se dočkala, ledvinu jí daroval manžel jako dobrovolný dárce. Byl to úchvatný počin,“ uvedla Hudáčková. „Bál se, nechtěl o mě přijít, hledat si novou ženu. Proto mi nabídl svou ledvinu,“ popsala sama Turnerová v knize pamětí.

 

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Tina Turnerová (†83): Její dům je v obležení fanoušků a květin! reuters

Fotogalerie
73 fotografií