Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Voda jako tichý zabiják: Stelu (†4) vytáhli z Ondavy po několika dnech mrtvou!

  • Autor: VaB - 
    1. 6. 2023
    17:36

    Několikadenní neúnavné pátrání po Stele (†4) skončilo tragicky. Její tělíčko vylovili z řeky Ondava ve slovenské obci Stropková. V případě policie začala trestní stíhání pro přečin usmrcení. Podobně smutných případů bylo několik i v Česku.

  • 1.Stela ze Slovenska

    Po čtyřleté dívence začali policisté a hasiči pátrat od 19. května. Prohledávali řeku Ondavu ve Stropkově na severovýchodě Slovenska. Holčička měla do řeky spadnout a už nevyplavat. Předtím si hrála s několika dalšími dětmi. Policisté se intenzivním pátráním nedokázali nikam dostat.

    Až po osmi dnech se jim z řeky podařilo vylovit tělíčko neznámé holčičky, zkoumáním pak zjistili, že jde právě o pohřešovanou dívku. „Okresní ředitelství PZ ve Svidníku chce tímto poděkovat všem, kteří byli nápomocni při pátrání po pohřešované holčičce a to hasičům, pátracímu týmu yýchod i všem dobrovolníkům," píše policie na sociální síti.

    V případě tragické smrti čtyřleté Stely vedou nyní trestní stíhání pro přečin usmrcení.

  • 2.Ivánek spadl do vody

    Několik tragických případů zmizení dítěte ve vodě se stalo i v České republice. Tříletý Ivánek z Uherskohradišťska spadl začátkem května roku 2019 do řeky Olšavy nedaleko obce Podolí. Do pátrání se tehdy dalo několik desítek policistů, potápěči, vrtulník s termovizí ale i stovky dobrovolníků. Lidé se začali chvilku po zveřejnění pohřešování hlásit, že přijedou pomoct.

    Pátrání mělo za necelý den tragický konec. Tříletého chlapce nalezli potápěči v těžce přístupném terénu u Podolí. Tělo bylo asi 650 metrů po proudu řeky od bydliště, kde do vody spadl.

    V místě tragédie pár hodin po oznámení konce pátrání vzniklo pietní místo, které má Ivánka připomínat.

  • 3.Tragédie ve Slezské Ostravě

    Maminka malé Adrianky odešla v květnu 2013 domů připravit jídlo, dívenku měly pohlídat ostatní děti, se kterými si hrála. V jeden moment jim ale najednou zmizela před očima. Nikdo nechápal, kam se mohla podít. Chvíli na to se rozjela policejní akce, do které se zapojilo na 150 policistů a hasičů.

    Pročesávali přilehlé okolí, mezitím dívenka ležela pár metrů od vlastního domova. Spadla totiž do otevřené jímky, která nebyla kvůli vysoké trávě a kopřivám vidět. Žumpa byla navíc překrytá jen plastovým víkem.

    Dívenku uvnitř bez známek života našli asi o dvě hodiny později. Po tragické události na místě vzniklo hřiště, které bylo po holčičce pojmenováno. „Kdyby tomu tak nebylo, Adrianka by se v kanále neutopila. Děti neměly kde trávit volný čas a hrát si,“ popisovala Anna Geletičová, která se o stavbu hřiště postarala.

  • 4.Blesk - Ivana Žáková a archív rodiny

    Maminka si v květnu roku 2016 vyšla se svým tříletým synkem na městský ostrov v Písku na procházku. Nedělní odpoledne se ale zvrtlo v hororovou situaci, kolem třetí hodiny se dítě ztratilo z dohledu. Policisté tehdy počítali i s tím, že se maminka zapovídala a nedávala pozor.

    Hned jak si všimla, že jí chybí dítě, vydala se ho hledat. Chvíli na to se do pátrání zapojila i policie, která povolala na pomoc hasiče i potápěče. Tělíčko nebohého chlapečka vylovili o několik hodin později z Otavy. Maminka se na místě zhroutila a skončila v péči záchranářů.

  • 5.Sto metrů od domova

    Další z mnoha tragických případů se odehrál v okolí Hrádku nad Nisou. Koncem října roku 2010 se z domova ztratil teprve tříletý Honzík K. Do pátrání po něm se kromě policistů a hasičů zapojili i potápěči. Během krátké doby museli prohledat břehy řeky Nisy.

    Celá akce pokračovala až do nočních hodin. Dítě se podařilo najít zaklíněné pod srolovanými plechy, které byly pozůstatky naplavenin z povodní. Jan si měl hrát na zahradě, když ho chtěla maminka kolem čtvrté hodiny odpoledne zkontrolovat, už ho nenašla.

    Zahrada navíc ležela u řeky Nisy. Policisté už tehdy věděli, že zřejmě spadl do vody, tříletý chlapec by sám moc daleko odejít nemohl.

  • 6.Honzík spadl do rozvodněné řeky?

    Jedním z nejznámějších případů zmizení dětí je i případ tehdy osmiletého Honzíka Štefuci. Ten zmizel 20. března 2005 v Jirkově na Chomutovsku. Podle tehdejších vyšetřovacích verzí zřejmě spadl do rozvodněného Podkrušnohorského přivaděče.

    Honzíkovi nemohl pomoci ani jeho, tehdy 11letý, kamarád Jirka V. Krátce po incidentu byl v šoku. „Házeli jsme do vody krabice. Honza uklouzl. Podával jsem mu ruku. Stáhl mě do vody,“ řekl tehdy s pláčem chlapec pro Blesk. „Fakt za to nemůžu, že mi uplaval,“ plakal v náručí matky.

    Proud ho strhl a odnesl asi o kilometr dál, kde ho z vody vytáhli kolemjdoucí. Honzík ale zmizel a už nikdo neviděl. Za jeho zmizením pravděpodobně stojí silné jarní podvodně z roku 2005. Pátrání po něm v policejní databázi stále pokračuje. 

  • 7.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání