Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče ztracené Maddie se nevzdávají naděje: Do pátrání vrazí desítky milionů!

Autor: rc - 
2. května 2023
16:52

Naději stále neztrácejí rodiče zmizelé britské holčičky Maddie McCannové. Dívka zmizela před šestnácti lety na dovolené v portugalském Algarve, kde byla se svou rodinou na dovolené, a od té doby jako by se po ní slehla zem. Rodiče Kate a Gerry McCannovi jsou prý připraveni platit pátrání po své zmizelé dceři, pokud by ministerstvo vnitra odmítlo nadále případ financovat. Do hledání Maddie jsou prý odhodláni vrazit miliony.

Maddie McCannová zmizela 3. května 2007 v portugalském letovisku Praia da Luz, kde trávila dovolenou s rodiči Kate a Garrym a svými sourozenci. Osudný večer táta s mámou nechali děti spát v apartmánu a zašli si s přáteli posedět do restaurace. Ratolesti chodili pravidelně kontrolovat a při jedné z kontrol zjistili, že Maddie není ve své postýlce. Po holčičce začali pátrat policisté i dobrovolníci. Od jejího zmizení uběhlo už šestnáct let a stále není jasné, co se tehdy stalo.

V roce 2011 Metropolitní policie spustila v souvislosti se zmizením Maddie operaci zvanou Grange a případu se ujali ti nejlepší detektivové. Pátrání financovalo ministerstvo vnitra a od roku 2011 stálo státní kasu v přepočtu zhruba 350 milionů Kč. Policie podle informací deníku The Sun požádala ministerstvo o dalších více než 8 milionů Kč na pátrání. Není jisté, zdali bude rozpočet schválen. „Obdrželi jsme žádost od Metropolitní policie o financování operace Grange na finanční rok 2023/24,“ uvedlo ministerstvo pro Daily Star s tím, že žádost posoudí.

Jak uvedl zmíněný britský deník, pokud by ministerstvo rozpočet neschválilo, jsou rodiče připraveni financovat pátrání sami. Na kontě jejich neziskové společnosti je v přepočtu 30 milionů Kč. Obrovskou sumu tvoří dary od veřejnosti, známých osobností a rovněž honoráře z knihy Kate McCannové, ve které se případem zabývá. 

V roce 2020 němečtí vyšetřovatelé oznámili, že za zmizením Maddie by mohl stát Christian B. Ten byl již v minulosti trestán za sexuální zneužívání dětí a nyní si odpykává trest za mučení a znásilnění Američanky (72) právě v portugalském Praia da Luz v roce 2005. Nicméně odmítá, že by stál za zmizením britské holčičky a dosud nebyl obžalován. 

fionora ( 2. května 2023 17:22 )

Doufám, že se najde i Honzík Nejedlý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání