Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pobodání na zastávce MHD: Brutální útok z Brna je po 11 letech stále záhadou

Autor: VaB - 
10. dubna 2023
18:22

Před 11 lety oslovil Miroslav K. na zástavce Mendlovo náměstí v Brně mladou ženu s bílou krabicí. Žertoval, jestli nenese pizzu. Dal se s ní do řeči, pak ale přišel neznámý útočník a začal oba obtěžovat. Mohl to být klidně přítel nebo expartner. Vše skončilo hádkou, rvačkou a bojem o život. Miroslav utrpěl několik bodných zranění a bez pomoci lékařů by nemusel přežít. Pachatele, stejně jako ženu s krabicí, se nikdy nepodařilo najít.

Byla neděle, zhruba třetí hodina ranní. Jindy frekventovaná Mendlova ulice v Brně byla 15. dubna 2012 prázdná. Miroslav K. čekal se svým kamarádem na autobusové zastávce na rozjezd linky č. 84. Po chvilce kolem nich prošla žena, věk něco mezi dvaceti až pětadvaceti lety.

Znali se?

Miroslav si všiml, že nese bílou krabici. Žertovně se jí zeptal, zda nemá pizzu, že by si dal. Následně si jako přátelé sedli na lavičku a začali povídat. Pěknou chvilku ale narušil další muž, podobně starý jako zmíněná žena. Svědci se tehdy shodli, že byl opilý. Přisedl si na lavičku a začal mluvit na ženu, ta ho podle kriminalistů oslovila „Míšo“.

Mladíci se po chvilce začali hádat, následně vstali a pustili se do sebe. Pak došlo k rvačce. „Během toho zmíněný neznámý muž několikrát pobodal poškozeného a následně se ženou odešel směrem k ulici Úvoz a Pekařská,“ popisují po 11 letech od pokusu o vraždu kriminalisté.

Popis? Žádný, mají ale DNA

Pobodaný Miroslav zůstal ležet na zemi, byl v ohrožení života. Na těle měl několik bodných ran. Život mu zachránili včasnou péčí lékaři. Museli ho také operovat. Motiv brutálního a nepochopitelného útoku je neznámý, možná agresivní útočník žárlil.

Zřejmě kvůli tmě se nikomu nepodařilo zachytit pachatelův obličej či ho nějak konkrétněji popsat. Byl ale věku kolem 20 až 25 let, štíhlé postavy, vysoký asi 175 centimetrů a nakrátko střižený. Během útoku se ale zřejmě zranil, dost možná pořezal.

Bílá krabice

Případ pobodání z roku 2012 zůstal neobjasněný. Případ pobodání z roku 2012 zůstal neobjasněný. | Policie ČR

Na místě útoku kriminalisté zajistili velké množství biologických stop. Mezi nimi byla i útočníkova krev. Její stopa se navíc shodovala i s odchodovou trasou, kudy útočník utíkal. Mají tak k dispozici jeho DNA. Dalo by se usuzovat, že pachatel nebyl do té doby trestně stíhaný, když nebyl pátráním pomocí DNA dopaden.

Policisté mají navíc jen výpověď pobodaného a jeho kamaráda, který se mu snažil pomoci a pachatele se snažil odstrčit. Nepodařilo se vypátrat ani ženu s výrazným markantem – bílou krabicí podobnou té, do kterých se dávají dorty.

V kalendáři

Případ pokusu o vraždu v Brně z roku 2012 se objevil v dubnové části policejního kalendáře. Ten visí ve všech věznicích napříč republikou a kriminalisté se tak snaží už druhým rokem získat informace nejen od veřejnosti, ale i od odsouzených.  

Video  Mukařovský masakr. Michael Galez brutálně vraždil, protože se s ním rozešla přítelkyně.  - Videohub
Odemknout video

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání