Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obličej od krve, místo oka díra. Tým západních chirurgů pomáhá na Ukrajině s rekonstrukcemi obličejů

Autor: Darina Jíchová, swp - 
1. dubna 2023
20:45

Válka se jim zračí ve tváři, říkají mnozí, co se setkali s Ukrajinci, kteří se poslední rok brání brutální ruské agresi. V řadě případů nejde jen o obrazné vyjádření, ale o doslovné. Ukrajinští obránci, a samozřejmě i civilisté, mnohdy po ruském ostřelování skončili se zraněním obličeje, často šlo o něco, co potřebovalo zásah specialisty. A Ukrajina má k dispozici i tým takových expertů, ve válkou zmítané zemi působí chirurgové z Kanady a Spojených států, uvedla stanice CNN.

Lesja Belinská je nesmírně hrdá na svého syna Romana (42), aby také ne, je jedním z obránců Ukrajiny, přestože byl nedávno kvůli zraněním uvolněn ze služby. „Jsem tak pyšná, neutekl jsi ze země, neschovával ses, s takovou odvahou se musí člověk narodit. Jsem tak na syna pyšná, na něj a na jeho chlapce. Kdyby nebylo takových jako oni, Rusové by nás zničili,“ dme se pýchou Lesja.

Belinskyj se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě už v roce 2020, po ruském vpádu byla jeho jednotka jedna z prvních, která musela do boje. S novináři sdílel některá videa, která na frontě natočil. „Sláva Ukrajině,“ nechybí na nich ani symbolický ukrajinský výkřik. V květnu se svými spolubojovníky bránil město Huljajpole v Záporožské oblasti, Rusové proti nim šli se vším, co měli.

Obličej od krve, místo oka díra

„Měli jsme jen chvilku na to se zakopat, hned nás bombardovali,“ vzpomínal. „Ruské tanky nás skříply z obou stran, můj zákop bral přímý zásah. Nevím, jak jsem to přežil. Oko mi doslova viselo z důlku, byl jsem zmatený, obličej celý od krve, šrapnel mi prorazil plíce, prolítl i skrze ochrannou vestu,“ vylíčil osudný ruský útok. Polní lékaři mu na místě zachránili život, jenže následovaly měsíce bolestí a operací, kdy se snažili „složit jeho lebku a obličej zpátky dohromady“.

A přestože má Ukrajina špičkové lékaře a sofistikované zdravotnictví, na některá zranění nestačí, zde nastupují zahraniční specialisté. „Typické zranění, se kterým se setkáváme, je po bombardování. Výbuch, či tlakovaná vlna, zanechá víceúrovňová poranění měkkých tkání a kostí a všech okolních orgánových struktur. Nic komplexnějšího asi nejde, a to ani ve válečné zóně,“ vysvětlil Anthony Brissett, lékař a šéf Ukrajinské mise nadace Face the Future.

Nadaci v roce 1996 založil kanadský lékař Peter Adamson, v současnosti působí po celém světě a zaměřují se právě na komplikované rekonstruktuvní operace. Až do nedávna nadace pracovala i v Rusku, ale po vypuknutí války se přesunula na Ukrajinu. Adamson osobně vybírá lékaře na specifická zranění, se kterými se na své misi mohou setkat, zahájení mise zabralo měsíce plánování s ukrajinským chirurgickým týmem.

Operace samotné probíhají v relativním bezpečí ve městě Ivano-Frankivsk na západu země. Lékaři provedou několik zákroků týdně, jsou neustále v kontaktu, probíhají videokonference a výměny rentgenových a CT snímků. Nadace navíc nepůsobí na Ukrajině poprvé.

V nadaci není místo pro primadony

„Vhodní dobrovolníci jsou pro nás lidé, lékaři, s humanitárním duchem a náturou. Není tu místo pro primadony,“ nechal se slyšet Adamson. Během prvních konzultací v Ivano-Frankivsku se zahraniční tým ujal 35 pacientů. Byl mezi nimi i sedmadvacetiletý voják Dima. Jeho konvoj najel na minu, výbuch mu prošel skrz levou stranu obličeje, tam, kde by měl mít Dima oko, ukrajinští lékaři přišili kus kůže.

Dima skrze tlumočníka vyzvídal, zda mu specialista pomůže, zda bude mít oko a víčko. Raymond Cho, expert na platické oční operace, se před odpovědí odmlčel. „Mohu udělat oční důlek a vložit do něj skleněné oko, ale nikdy to nebude vypadat jako normální důlek, oko a víčko,“ reagoval nakonec lékař. „Dobře,“ odpověď Dimu zdrtila.

„Je to velmi náročné, jsou to komplikované případy, výzvy. Vlastně asi to nejsložitější, s čím jsem se v rámci kariéry setkal. Osobně sám sobě říkám, že musím a dělám to nejlepší, co můžu, a musím doufat, že to pacienti pochopí,“ připustil pro stanici CNN Cho. Má více než dvacetiletou praxi z americké armády a sloužil i v Iráku.

Letité závazky

Některé operace, které lékaři nadace provedou, budou mít okamžitý účinek, některé ne. Takový případ je právě operace Belinského, muže čeká hned několik zákroků a rekonvalescence. „Je to běh na dlouhou trať, mluvíme tady o pěti až deseti letech,“ podotkl Brissett. Belinského se ujal John Frodel, který na Ukrajinu „dojíždí“ z New Yorku. Ukrajinec už u něj podstoupil tři procedury.

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Zobrazit celý online

„Poraněné oko a důlek zkusíme zvednout, abychom dosáhli větší symetrie se zdravým okem. Je to to, co chcete?“ ujišťuje se během konzultací Frodel. Belinskyj přes tlumočníka informoval lékaře, že by chtěl spravit implantát ve tváři. Lékaři se často setkávají se zklamáním svých pacientů. „Doufám, že jednou naši ordinaci opustí šťastní a že potom, už se nebudeme muset vidět jako lékař a pacient. Musíme jim ukázat, že jdeme správným směrem,“ komentoval Frodel.

Byť byl Belinskyj zklamaný, že léčba nepokračuje tak rychle, jak si možná představoval, s lékařem se loučí mohutným objetím, a dokonce mu daroval i vlastní vojenskou nášivku. Pro pacienty jako je Belinskyj, to není o léčbě fyzického traumatu. „Vzhled často odráží ducha. Musíme ale pamatovat na to, že tohle není marnivost, je to část člověka,“ zdůraznil Adamson. „Tito lidé utrpěli devastující životměnící zranění a my jim musíme pomoct, nejen fyzicky, ale také psychicky,“ uvedl Adamson.

Frodel rovněž sdělil reportérům, že mnoho operací je živě promítáno, ukrajinští lékaři tak mají možnost sledovat práci specialistů a trénovat, aby v budoucnosti mohli sami provádět zákroky. Belinskyj se před operací svěřil, že v noci nemohl spát, neustále se mu před očima míhaly všechny bitvy. Rád by se vrátil na frontu, ale je si vědom, že nyní by byl jen přítěží, navíc většina členů jeho jednotky je po smrti. „Necítím se jako šťastlivec, že jsem přežil a kluci ne. Jsme jako jedna velká rodina. Víte co, cítím vinu, že jsem nezemřel jako oni,“ zakončil.

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa