Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Malou Moniku (†7) zavraždil strýc Bayer, její mrtvolku našli v lednici

Video se připravuje ...
Autor: jel - 
13. října 2022
05:00

Sedmiletá Monika z Moravského Berouna chodila teprve do první třídy. Dne 16. ledna 2001 však do školy nedorazila. Po cestě totiž potkala svého strýce, což se malé holčičce stalo osudným. Vladimír Bayer svou neteř nalákal k sobě do bytu a chtěl ji zneužít k vydírání. Špatně totiž nesl, že jej opustila družka i s dítětem. Když Moniku nutil psát výhrůžný dopis, rozhodl se, že ji zavraždí.

Jakmile malá Monika zmizela, její maminka to ohlásila na policii a rozjelo se pátrání. Ukázalo se, že školačku viděla spolužačka, jak před školou mluví s neznámým mužem. Ten poté řekl dětem, aby Moniku ze školy omluvily. Brzy byl zadržen strýc pohřešované dívenky Vladimír Bayer, který byl už jako mladistvý odsouzen za spoluúčast na loupežné vraždě.

Policistům klidně předal klíče od bytu, aby se podívali, zda tam holčička není. Nebyla, jenomže mezitím Moničina spolužačka v Bayerovi jednoznačně poznala muže, s nímž ráno Moniku viděla. Navíc se objevil také výhrůžný vzkaz, zřejmě psaný dětskou rukou, u nějž byly přiloženy dvě sponky patřící Monice. Ve vzkazu bylo uvedeno, že holčička zemře, pokud se k Bayerovi nevrátí jeho bývalá partnerka.

Tělo v lednici

V době, kdy byl vzkaz nalezen, už však bylo pro sedmiletou dívenku pozdě. Ač Bayer nejprve zapíral, nakonec začal vypovídat. Moniku k sobě do bytu nalákal zcela bez problémů, byl přece jen její strýc. Když ji nutil psát děsivý vzkaz, spontánně se rozhodl, že svou neteř zabije. Motivem k činu pro něj zřejmě byl vztek a touha po pomstě.

Nebohá holčička zemřela trýznivým způsobem. Bayer jí nejprve nacpal do úst kapesník, pusu jí následně přelepil páskou a kolem krku jí ovázal tkaničku. Když byla Monika mrtvá, svlékl ji, zabalil do prostěradla a její tělo dal do staré lednice v kůlně. Společně s tělem dítěte našli kriminalisté v lednici také tělo psa.

Poté, co byl Bayer obviněn z vraždy, se začal opět vykrucovat a tvrdit, že z něj policie dostala přiznání násilím. Vymýšlel si nejrůznější věci, třeba že Moniku zabila ruská mafie. Při soudním procesu pak vyhrožoval soudkyni, vydával se za vlastní matku a neustále předvolával neexistující svědky.

Vrchní soud v Olomouci Vladimíru Bayerovi v roce 2002 potvrdil doživotní trest, který si odpykává dodnes. Podrobnosti o smutné vraždě malé holčičky i o celém soudním líčení s brutálním vrahem se dozvíte v nejnovějším dílu Insta Crime Podcastu. Ten si pro vás připravil Blesk.cz ve spolupráci s Insta Crime Blogem.

Video  Insta Crime Podcast - Vladimír Bayer 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání