Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bývalá zdravotní sestra Jitka pomohla cyklistce po nehodě u Sudoměře: Dostala ocenění Gentleman silnic

Autor: jel - 
19. září 2022
16:22

Minulý rok v dubnu došlo u Sudoměře na Strakonicku k vážné dopravní nehodě dvou cyklistů. Vysloužilá zdravotní sestra Jitka Nováková bydlí v místě, kde k havárii došlo. Vše viděla ze svého okna a ani na vteřinu nezaváhala a vyběhla na pomoc ženě, která po nehodě zůstala bezvládně ležet na zemi. Dusila se. Jitka jí poskytla první pomoc a starala se o ni až do příjezdu záchranářů. V pátek dostala paní Nováková ocenění Gentleman silnic.

K nehodě, která se stala 21. dubna 2021, došlo tak, že cyklistka nedala přednost v jízdě protijedoucímu cyklistovi. Po nehodě starší žena zůstala nehybně ležet na zemi. 

Nehybnou postavu ležící na zemi viděla ze svého okna paní Jitka a ihned přispěchala na pomoc. Cyklistka nereagovala, v ústech měla krev a její obličej byl modrofialový. „Hned mi došlo, že se dusí. Sáhla jsem jí tedy do úst, protože měla zapadlý jazyk, kvůli kterému nemohla dýchat,“ popsala dramatické chvíle statečná zachránkyně. Dodala, že věděla, že jde o čas, ostatním svědkům nehody nařídila, aby volali záchranku. 

„Požádala jsem ostatní, aby mi někdo z nich podal kapesník, abych mohla zapadlý jazyk vytáhnout,“ doplnila Jitka. Zraněné se okamžitě do obličeje začala vracet barva. 

Strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková doplnila, že první pomoc u nehody byla rozhodně klíčová. Cyklistka byla transportována do nemocnice. V ní skončil také druhý účastník nehody, který utrpěl vážná zranění. 

Minulý pátek získala bývalá zdravotní sestřička za svůj čin ocenění Gentleman silnic. „Jitka Nováková díky své profesní minulosti naštěstí věděla, jak zraněné ženě pomoci. A její pohotová reakce zachránila lidský život,“ okomentovala to ředitelka projektu Ivana Buriánková.

Video  Jak se chovat na místě dopravní nehody.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání