Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polský kamioňák srazil a zabil dva silničáře (†57, 58): U soudu vinu odmítl!

Smrtelná nehoda v Kunovicích.
Smrtelná nehoda v Kunovicích.  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
19. září 2022
13:11

Polský řidič nákladního auta, který loni v srpnu u Kunovic na Uherskohradišťsku srazil a usmrtil dva lidi, v pondělí u uherskohradišťského okresního soudu odmítl vinu. Obžalovaný Adrian Pawel W. řekl, že neví, co se v době nehody stalo, stěžoval si na zdravotní indispozici. Vyjádřil však lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí jeden rok až šest let vězení. Hlavní líčení by mělo pokračovat v listopadu.

Tragická nehoda se stala loni 4. srpna ráno na silnici I/50. Profesionální řidič nákladního auta Renault Master tehdy jel ve směru od Brna na Kunovice. Podle obžaloby řádně nesledoval situaci v provozu a jel rychlostí nejméně 110 kilometrů v hodině v místě, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 kilometrů v hodině. Podle státního zástupce Tomáše Pindura nereagoval Wróbel na dodávku při krajnici se zapnutými oranžovými výstražnými světly a do stojícího vozidla narazil.

Cítí se nevinný, rodině se omluvil

Odstavený Peugeot Boxer podle obžaloby po kolizi s nákladním autem srazil dva muže, kteří při pravé krajnici pokládali přenosné dopravní značení. Oba podle žalobce utrpěli mnohačetná zranění, na místě jim podlehli. Policie už dříve uvedla, že usmrceným mužům bylo 57 a 58 let a jednalo se o pracovníky soukromé firmy. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu i test na drogy byly u řidiče nákladního vozu, který z nehody vyvázl bez zranění, negativní.

Obžalovaný před soudem řekl, že se cítí nevinný. „Chtěl bych se všem upřímně omluvit, zejména rodině. Kdybych neměl děti, vzal bych si život. Nevím, jak se to stalo. Asi jsem ztratil vědomí, chtěl jsem otevřít okno, víc si nepamatuji,“ řekl Wróbel. Zmínil, že to byl okamžik a kdyby mohl zastavit, udělal by to. Uvedl také, že na vyšetření v nemocnici po nehodě nebyl.

Do České republiky jezdil Wróbel často. Tvrdí, že vždy dodržoval dopravní předpisy a neplatil v zemi žádnou pokutu. V době nehody přejížděl z Německa na Slovensko. Připustil, že z Německa vyjížděl už den před havárií, ještě za světla. „Měl jsem přestávky na německo-českých hranicích a na dvou nefunkčních benzinkách. Nebylo to jenom půl hodiny, byly to delší přestávky,“ uvedl Wróbel. Soudu řekl, že nyní je nezaměstnaný a potýká se s psychickými problémy.

Podle řidiče auta, které jelo za Wróbelem, panovalo v době nehody pěkné počasí, nepršelo a byla dobrá viditelnost. Obžalovaný podle něj před srážkou nebrzdil. „Mně to připadalo, jako kdyby usnul. Vůbec nereagoval na silničáře. Byl to rovný úsek. Silničáři byli určitě vidět zdaleka, z kilometru,“ řekl svědek. Po nehodě poskytoval jednomu ze zraněných masáž srdce.

Před soudem svědčil také muž, který poblíž místa nehody zajišťoval výkopové práce. V souvislosti s nimi si pracovníky s dopravním značením přivolal. Uvedl, že na odstaveném autě měli zapnuté oranžové majáky.

Předseda trestního senátu Jiří Přibyl odročil hlavní líčení na 28. listopadu, kdy by před soudem měl vypovídat znalec z oboru silniční dopravy. Obhajoba žádá předvolání znalce z oboru zdravotnictví, který by se měl vyjádřit ke zdravotnímu stavu obžalovaného těsně před nehodou a vlivu jeho případné indispozice na havárii.

Video  Jak se chovat na místě dopravní nehody?  - Videohub
Video se připravuje ...

Kykys ( 5. října 2022 18:02 )

Polský kamioňák?? To jetrochu větší auto😜, dodávka!! Víme,jak jezdí Poláci, mám s tím zkušenosti!! A ne jednou!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání