Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mafiánská poprava novináře po 4 letech: Dvě kulky pro Jána, jedna pro Martinku. Případ jde znovu před soud

Autor: VaB, ČTK - 
21. února 2022
05:00

Únor roku 2018 se nesmazatelně zapsal do dějin Slovenské republiky. Tehdy byl ve Veľké Mači u Trnavy v rodinném domě zastřelen novinář Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27). Po vraždě v celé zemi demonstrovaly tisíce lidí, demisi podával jeden člen vlády za druhým. Vraždu si měl dle obžaloby objednat tamní podnikatel Marián Kočner, o kterém Ján psal. Vražda připomínala mafiánský styl.

K vraždě došlo ve slovenské obci Veľká Mača 21. února 2018. První obětí se stala Martina Kušnírová, snoubenka novináře Jána. Vrah ji tehdy střelil jedním výstřelem do hlavy, údajně proto, že nebyl maskovaný a mohla by ho později poznat. Ján se v tu chvíli připravoval na cestu do práce, ještě před tím odešel do sklepa snížit výkon na plynovém kotli.

Když se vracel, potkal se se svým vrahem. Ten mu na schodech zasadil dvě přímé rány do srdce. „Ležel tam na těch schodech a Martinka byla v kuchyni," popsal před lety zdrcený otec Jána Jozef Kuciak. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů. Později byla nalezena ve vodě. 

Vražda na objednávku

Kriminalisté zjevně nepočítali s tím, s jak těžkým případem se setkali. Chytit vrahy jim trvalo dlouhých osm měsíců, mezitím se na Slovensku pořádala jedna obrovská demonstrace za druhou, jedna po druhé podávaly demisi i špičky tehdejší vlády. Mezi nimi i ministr kultury, který se nedokázal smířit s tím, že byl za jeho vlády zavražděn novinář nebo ministr vnitra, který čelil kritice za to, že je odpovědný za neřešení různých kauz.

Případ vyšetřovali jako úkladnou vraždu. Podle vyšetřovatelů byl vrahem Miroslav Marček, kterého na místo dovezl jeho bratranec Tomáš Szabó. Vrah před soudem svou vinu přiznal a souhlasil se svým trestem 23 let vězení. Objednávku dostal už v roce 2017, tehdy měl Kuciaka unést a až poté zabít tak, aby nebyl nikdy nalezen, podle něj to ale nebylo reálné. Szabó za účast na vraždě dostal patnáctiletý trest vězení. 

Objednavatelem vraždy měl být podnikatel Marián Kočner, o kterém Kuciak psal v souvislosti s jeho ekonomickou činností, publikace článků mu mohla pokazit vstup do politické sféry. Novinář si od Kočnera vyslechl i výhružky, které směřoval nejen na něj, ale i na jeho rodinu. Zprostředkovatelkou vraždy měla být Alena Zs. Druhotným zprostředkovatelem byl Zoltán Adruskó, který od soudu odešel s desetiletým trestem.

Nechali ho sledovat

Kočner byl odsouzen jen ve věci nedovoleného ozbrojování k peněžitému trestu, společně s Alenou svou vinu na vraždě Kuciaka popřeli. Kočner si v současné době odpykává devatenáctiletý trest vězení za padělání směnek, a Alena Zs., jež byla loni odsouzena za podíl na jiné vraždě, k trestu 21 let.

V případu figuroval i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS a někdejší novinář Peter Tóth. Ten zorganizoval sledovací akci novináře, zadavatelem byl opět Kočner. Později byl veden jako tajný svědek a s detektivy spolupracoval.

Soud nekončí

Na konec února vypsal Specializovaný trestní soud nové líčení v případu vraždy novináře. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka; oba případy spojují osoby obžalovaných.

sorgedoktor ( 31. října 2022 17:46 )

Pavel 981 nepodarilo se mi zcela pochopit jak to myslite...Obecne apoliticke noviny se honi za podobnymi episodami zivota.Tkze podle Vas mohl cekat, ze ho nekdo sejme, ci co......

doktormediciny ( 14. září 2022 11:03 )

Mate zajimavy nahled.Po bitve je kazdy general....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání