Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel Dubčekův syn (†73). Vystudoval na chirurga, z nouze pracoval i jako noční hlídač

Autor: mav - 
18. února 2022
16:16

Ve čtvrtek zemřel Pavol Dubček (†73), syn známého reformního komunisty a naděje pražského jara Alexandera Dubčeka. Informoval o tom slovenský deník Nový Čas.

Pavol Dubček zemřel po mozkové příhodě v nemocnici v Bratislavě. Narodil se roku 1947 coby druhý ze čtyř synů Alexandera a Anny Dubčekových, ten první však zemřel hned po porodu. Ekonom Peter Dubček (†61) byl regionálním politikem, zemřel roku 2011. Z bratrů tak žije už jen Milan. 

Pavol Dubček byl chirurg a traumatolog. K medicíně jej nasměroval otec – napřed toužil po umělecké škole, kam ho i přijali. „Paľko, chceš být sochařem, ale víš, umělci někdy mívají těžký život a bývají oceněni až po smrti. Jdi radši studovat přírodní vědy nebo na medicínu, kterou máš rád. A když bude zle, můžeš pracovat i za krajíc chleba,“ řekl prý synovi Alexander Dubček, jak Pavol vzpomínal pro Nový Čas loni v listopadu, při 29. výročí otcovy smrti.

Za normalizace noví vládci Dubčeka odstranili a rodina zažila pád. Pavol sice mohl medicínu dostudovat, absolvoval roku 1972 i díky prospěchovým stipendiím. Pak ale bylo hůř: „Po medicíně jsem dlouho marně sháněl místo. Psal jsem opakovaně do nemocnic, kde jsem věděl, že opravdu potřebují mladého doktora, ale vždy jsem se dozvěděl, že mě vzhledem k nedostatku míst nemůžou přijmout," řekl Blesku roku 2011.

„Z nouze jsem pracoval jako noční hlídač. Napsal jsem tedy ministru zdravotnictví a přemýšlel jsem o tom, že se pokusím emigrovat. Pan ministr mi ale direktivně místo přidělil. S mým jménem bylo nicméně nežádoucí, abych pracoval v Bratislavě, a tak mě poslali do Malacek. Do vojenského prostoru. Do místa, kde byla soustředěna velká vojenská síla – stálo tu jedno z největších vojenských letišť, a byl tu pohotovostní zásahový oddíl policie s transportéry.“

Alexander Dubček, první tajemník ÚV KSČ v letech 1968-69, se po sametové revoluci, 20. prosince 1989, stal předsedou federálního shromáždění (parlamentu). Byl jím až do smrti 7. listopadu 1992, zahynul při autonehodě na D1 u Humpolce.

„Otec měl velmi rád rodinu, velmi si na ní zakládal a choval se k nám vždy seriózně. Měl velmi dobrou manželku, naši mámu,“ vzpomínal Pavol. Anna Dubčeková zemřela roku 1990. „Ale nežilo se nám lehce. Věděl, že bude potrestán, vždyť budoval základy demokracie v období, kdy to bylo nebezpečné.“

Dědeček Pavola Dubčeka byl naopak v meziválečném období fanouškem sovětského komunismu, ve 30. letech do SSSR odešel. „Děda byl idealista, chtěl pomoci prvnímu socialistickému státu. Taky jim ale naslibovali modré z nebe: Budete tam moci podnikat, je tam plno pracovních možností a krásný život!“ řekl Pavol Dubček Blesku. „Dorazili ale do Kirgizie a nebylo tam nic! Jen kasárna po Japoncích. První generace dětí přistěhovalců zemřela celá na tyfus. Odjet zpět bylo ale skoro nemožné.“

Arany ( 18. února 2022 21:04 )

S Pavlem jsem byl na vojně v Olomouci, kde sloužil u útvaru jako doktor v roce 1974. Byl velmi oblíbený tak jako všichni Slováci. Čest jeho památce.

doktormediciny ( 18. února 2022 18:53 )

Ono chirurgire je dot narocna, takhle to konci...

Zobrazit celou diskusi