Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za vraždu Moniky (†36) a Klárky (†8) si Kramný odpykává 28 let: Ústavní soud odmítl stížnost znalců

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2021
10:49

Smrt Moniky a Klárky v Egyptě před osmi lety šokovala celé Česko. Za jejich vraždu byl na 28 let vězení odsouzen Petr Kramný. V pátek Ústavní soud odmítl stížnost dvou znalců Igora Fargaše a Radka Matlacha. Ti vypracovali zkreslený znalecký posudek v Kramného prospěch. Oba dostali podmíněný trest, který jim už letos potvrdil i Nejvyšší soud.

O rozhodnutí informoval Deník.  Odůvodnění zatím není dostupné. Mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková s ohledem na doručování ještě rozhodnutí nekomentovala.

Kramný si odpykává 28 let vězení za to, že v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Okresní soud v Ostravě později dospěl k závěru, že se znalci Fargaš a Matlach dopustili křivé výpovědi a nepravdivého posudku, když vědomě zkreslili expertizu ve prospěch Kramného.

Ostravské soudy vyměřily Fargašovi devět měsíců vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku. Matlach dostal jeden rok s odkladem na dva roky. Oběma znalcům justice navíc uložila zákaz činnosti.

Obžaloba v Kramného kauze vycházela z posudku expertů ostravského ústavu soudního lékařství, podle nichž Kramný ženu a dceru zabil elektrickým proudem. Znalci Matlach a Fargaš v posudku obhajoby uvedli jako nejpravděpodobnější příčinu úmrtí otravu z jídla, byť možnost smrti po zásahu elektrickým proudem úplně nevyloučili.

Třetí, revizní posudek jako příčinu smrti opět jednoznačně určil zásah proudem a znalec František Vorel rovněž řekl, že u některých závěrů Matlacha a Fargaše to vypadá, že jde buď o základní neznalost, nebo o úmyslné zkreslení.

Podle Nejvyššího soudu jsou závěry Fargaše a Matlacha v příkrém rozporu s realitou a revizním znaleckým posudkem. „Zkreslení vstupních údajů, užití neadekvátních metod zkoumání, závěry nemající podklad v realitě, deformace závěrů odborné literatury atd., to vše svědčí o zlém úmyslu obviněných, přičemž to zároveň vylučuje, že by se jednalo o pouhé přehlédnutí či odlišný odborný názor obviněných,“ stojí v rozhodnutí NS.

..krakonos500 ( 26. listopadu 2021 23:53 )

Soudní znalci, kteří si troufli mluvit pravdu, byli potrestání a pro jistotu jim zakázána činnost. Já jsem unikl o chlup. I když - Dr.Horáková a Slánský dopadli podstatně hůř.

hulmihosoudruhu ( 26. listopadu 2021 22:41 )

To máš odkud?
Volal pojišťovně a matce. protože neumí hubu otevřít jinak než česky. O vyplácení pojistky nešlo, to je jen fejk pro lůzu.

beda88 ( 26. listopadu 2021 22:38 )

nuuuu, tak nevím. Kájínek dostal za neprokázanou vraždu 2 cizích lidí doživotí, tady otec a manžel "jen" 28 let? I když je to "neprokázané", tak mě docela zviklal tlf.hovor Kramného, asi 2h po akci, kdy se dotazuje na vyplacení pojistky. neměl by mít jiné zájmy?

picoda ( 26. listopadu 2021 19:29 )

..krakonos500 ( 26. listopadu 2021 19:14 )

Proč vlastně věnovala česká justice tolik úsilí, aby zlikvidovala jednoho "bezvýznamného" údržbáře z Karviné, jemuž zemřela na dovolené manželka a dcera?
Především – případ Kramný neměl být v ČR vůbec otevřen. Stal se v Egyptě, tam byl i vyšetřován a uzavřen. Kramný nebyl v Egyptě vyslýchán ani jako podezřelý, ale jen jako svědek. Protože proti němu neexistuje žádný důkaz, byl z Egypta vypakován.
Klíčovou postavou v případu je zde policejní ředitel Moravskoslezského kraje plukovník Tomáš Kužel. Tehdy nový ministr vnitra Chovanec nebyl spokojen s jeho prací a chystal se ho vyměnit. Kuželově budoucí kariéře jistě neprospíval fakt, že mu "po rajónu pobíhá vrah", a to v přímém přenosu pod drobnohledem médií. Proto potřeboval nějaký pěkný případ chyceného a odsouzeného vraha. Po ruce byl jen Kramný.
Jaká jsou nezpochybnitelná fakta:
Holky v Egyptě zemřely. Na Kramného neexistuje žádný přímý důkaz. Smatanová vložila do spisu falešné fotografie, které se později snažila uvádět jako obrázek nějakého neexistujícího preparátu. Do přepisu odposlechů byla připsána věta "V Egyptě mi všechno vyšlo", kterou ale nikdy neřekl. To byl klíčový důkaz.
Když se potvrdil podvod prokuratury s fotkami preparátů, požadovala obhajoba testy DNA, aby se zjistilo, kumu odebrané vzorky vlastně patří. Soudkyně to nedovolila a nařídila zničení důkazních materiálů ještě v průběhu řízení.
Kramný má nagelované vlasy a blbě se usmívá.
Na základě toho naše prohnilá justice soudí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání