Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Autobus v Bulharsku boural a začal hořet: 45 mrtvých, včetně 12 dětí!

Aktualizováno -
23. listopadu 2021
11:57
Autor: ČTK, yks - 
23. listopadu 2021
05:52

Velké neštěstí se stalo v úterý okolo druhé hodiny ráno na jihozápadě Bulharska. Havaroval tam autobus, který navíc začal hořet! Uvnitř zahynulo nejméně 45 lidí. Neštěstí je o to tragičtější, že mezi nimi mělo být i 12 dětí.

V autobusu se severomakedonskou registrací cestovalo celkem 52 lidí. Sedm přeživších - dvě ženy a pět mužů - převezli s popáleninami do nemocnice v Sofii. Jeden z pacientů má mít zraněné nohy. Jak uvedla agentura Reuters s odvoláním na velvyslanectví Severní Makedonie v Sofii, většina obětí má pocházet právě ze této země. Stav hospitalizovaných má být stabilizovaný.

Příčiny nehody bulharské úřady vyšetřují. Nejpravděpodobnější je podle nich buď lidská chyba nebo technická závada. Bulharská tisková agentura BGNES citovala také dopravní expertku, podle které je daný dálniční úsek problematický a celé léto se tu opravovaly díry ve vozovce. 

Po nárazu do svodidel autobus zachvátily plameny. Podle informací Bulgarian News Agency byla těla obětí spálena k nepoznání. Totožnost obětí proto budou úřady zjišťovat pomocí testu DNA.

„Je to obrovská tragédie,“ uvedl úřadující bulharský premiér Stefan Janev, který se vydal na místo nehody. Podle bulharského ministra vnitra Bojka Raškova zůstali cestující po nehodě uvězněni uvnitř autobusu. „Je to opravdu strašný obrázek,“ uvedl ministr. Předseda severomakedonské vlády Zoran Zaev vyjádřil lítost nad neštěstím a soustrast pozůstalým.

Český prezident Miloš Zeman zaslal prezidentovi Republiky Severní Makedonie Stevu Pendarovskému kondolenční dopis. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragické dopravní nehodě autobusu na jihozápadě Bulharska, která si vyžádala více než čtyři desítky lidských životů a několik zraněných. Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ uvedl.

Podle severomakedonského ministerstva zahraničí se autobus vracel z víkendového zájezdu do Istanbulu a na bulharské území vjel v pondělí pozdě večer.

zirioges ( 23. listopadu 2021 09:09 )

Řidič autobusu najel v plné rychlosti do svodidel. Usnul za volantem, hlupák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání