Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror v Liverpoolu: Hrdinný taxikář byl v době výbuchu uvnitř vozu! Zamkl auto a zabránil nejhoršímu

Aktualizováno -
15. listopadu 2021
19:40
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2021
14:05

Britská protiteroristická policie se domnívá, že nedělní výbuch ve voze taxislužby v areálu liverpoolské ženské nemocnice byl aktem terorismu, při němž byla použita podomácku vyrobená bomba. Motiv činu, při němž zahynul jeden člověk, je nejasný. Podle britských médií byl hrdinný taxikář David Perry v době výbuchu uvnitř vozu. Jak se mu podařilo vyváznout, je nejasné.

Šéf protiteroristické policie v severozápadní Anglii Russ Jackson podle agentury AP řekl, že nyní bude pokračovat vyšetřování, jehož cílem je zjistit, jak bylo výbušné zařízení sestrojeno, jaký byl motiv činu a zda se na něm podílel ještě někdo další. „Ačkoli motivaci tohoto incidentu ještě musíme porozumět, vzhledem ke všem okolnostem byl prohlášen za případ terorismu,“ řekl Jackson.

Zatkli 4 podezřelé

Už předtím bylo známo, že při explozi zemřel pasažér taxíku a zranění utrpěl jeho řidič a že na základě protiteroristického zákona byli zadrženi tři muži ve věku 21 až 29 let. Jackson dnes uvedl, že zadržen byl ještě čtvrtý muž a že policie se domnívá, že zná totožnost pasažéra, který při výbuchu zahynul.

Jackson řekl, že zákazník si taxi vzal deset minut jízdy od místa výbuchu a požádal o svezení k nemocnici. Řidiči, kterého místní znají jako Davida Perryho, se podařilo z vozu uniknout. Jak uvedla TV Nova, vyvázl s prasklými bubínky a poraněnou páteří. Byl ošetřen v nemocnici a propuštěn, uvedla AP.

„David si všiml, že ten muž má na oděvu nějaké světlo a pořád s ním manipuloval, nevypadalo to dobře,“ sdělil Daily Mailu taxikářův kamarád. „Nevím, jak to dokázal, ale zamkl ho tam,“ uvedl. Podle britského Daily Mailu, zamkl taxikář muže uvnitř, ale sám byl v době exploze rovněž ve voue a přežil patrně jen díky tomu, že pekelné zařízení neexplodovalo tak silně, jak útočník doufal. Podle jiné verze mu život zachránila přepážka mezi sedadlem pasažéra a řidiče. 

Perryho uctívají jako hrdinu

Šéf policejních vyšetřovatelů rovněž poukázal na skutečnost, že exploze se stala v době, kdy se nedaleko nemocnice konaly vzpomínkové akce na počest padlých vojáků, ale vzájemnou spojitost nelze prokázat. Policie se domnívá, že výbušné zařízení sestrojil zahynulý pasažér.

Také některá britská média označují řidiče taxíku za hrdinu, protože uzamknul zákazníka ve voze, čímž zabránil horším důsledkům. „Řidič taxíku ve svém hrdinném počínání dokázal odvrátit možnou absolutně strašnou katastrofu v nemocnici,“ řekla BBC starostka Liverpoolu Joanne Andersonová.

Obavy z teroru panovaly od počátku

Policisté byli v neděli ráno přivoláni k výbuchu taxíku v liverpoolské ženské nemocnici. Exploze nebyla prohlášena za teroristický čin, ale vyšetřování od počátku vedla protiteroristická jednotka.

Hasičům se podařilo plameny hořícího automobilu rychle zlikvidovat. Jedna osoba uprchla z auta podle hasičů dříve, než se více rozhořelo. Nemocnice uvedla, že až do odvolání omezuje návštěvy a přesměrovala pacienty do jiných nemocnic.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání