Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pacient s covidem: Léčil se podle internetu, leží na ventilátoru na ARO ve Vsetíně

Autor: Kristýna Beránková - 
15. listopadu 2021
05:00

Tomu se říká „mít vlastní rozum“. Onemocníte covidem a začnete se léčit sami, tedy za pomoci internetu. Muž ze Vsetínska (65) promarnil samoléčbou čas, kdy mu lékaři mohli podat protilátky. Nyní bojuje o život.

Týden se léčil ivermectinem nakoupeným na internetu. Koronavirus mu ale sestoupil do plic a vyvolal silný zánět.

„Teď v nemocnici nastalo poměrně rychlé zhoršení stavu. Nyní je na neinvazivní umělé plicní ventilaci,“ popsal Marek Proksa, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení vsetínské nemocnice.

Pacient přitom mohl dostat tzv. monoklonální protilátky, které mu mohly pomoci v léčbě. Stačilo, aby se ohlásil svému praktikovi. „Hraje se o čas. Při této léčbě platí, že čím dřív, tím líp,“ říká primář Proksa.

Co jsou monoklonální protilátky?

Cena vakcíny, která poskytuje větší ochranu, je cca 1000 Kč za obě dávky, infuze (jinak podat nejdou) monoklonálních protilátek je za 30 tisíc Kč.

Na podobném principu jako vakcína fungují monoklonální protilátky. O jejich předepsání rozhoduje praktický lékař. Ochrana, kterou poskytují, je ale nižší než u protilátek, které si přirozeně vyrobí imunitní systém sám po očkování. Ale hlavně, aby mohly pomoci, musejí se podat co nejdříve po propuknutí nákazy.

Ivermectin: Účinek nepotvrzen

Ivermectin užívají veterináři pro odčervení zvířat. U lidí se používá k léčbě některých parazitů. Jeho efekt při léčbě covidu nebyl nikdy vědecky prokázán.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

hafblaf ( 15. listopadu 2021 19:31 )

No vždyť právě proto se divím tomu co píšou.

CaIifornia ( 15. listopadu 2021 19:11 )

Uzivatel asi neco silnyho uziva.

Uživatel_5554444 ( 15. listopadu 2021 18:44 )

„Ti, kteří řídí opatření proti pandemii, nechtějí, aby to skončilo. Zalíbilo se jim, že mohou ovládat lidi. A dá se také diskutovat o tom, že tam mohou být i nějaké skryté ekonomické zájmy. Toto není epidemie jen lidí, kteří nejsou očkovaní. Je to stejně tak epidemie těch očkovaných. A je potřeba o tom mluvit nahlas. Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináctkrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny. Máme k dispozici desítky tisíc dávek preparátu, který velmi jednoduše pomohl vyléčit prezidenta Trumpa. Tento lék byl také dostupný pro všechny lidi, kteří na covid zemřeli.
Když ti lidé na covid zemřeli a nebyli očkováni, proč jim ty účinné léčivé preparáty někdo nenabídl? Nebo bylo záměrem, aby zemřeli? Aby se ukázalo, že „oni nebyli očkováni“, a my ty monoklonální protilátky budeme tedy dávat někomu jinému? Myslím si, že tyto otázky by měli položit všichni příbuzní těch lidí, kteří jsou nám prezentování, jako že zemřeli na covid.“

hafblaf ( 15. listopadu 2021 18:43 )

Co to jsou za voloviny, když jsem zavolal lékařce, že mám Covid, řekla jen jste v karanténě po skončení se ozvěte. Žádná oficiální léčba nebyla.

sasajedefofyrskopce ( 15. listopadu 2021 16:52 )

Musím podotknout, že toho poacienta znám osobně!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa