Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid opět válcuje špitály: ARO už nestačí, potřebujeme více místa, říká primář z Kyjova

Autor: Kristýna Beránková - 
14. listopadu 2021
05:00

A je to tu znovu. Nápor pacientů, problémy s místem. V nemocnicích to začíná vřít. Primář Jiří Vyhnal z Kyjovské nemocnice zveřejnil snímek, jak se anesteziologicko- resuscitační oddělení (ARO) stěhuje do větších prostor.

V první linii začíná být zase horko, svěřují zdravotníci na sociálních sítích. „Naše ARO už nám nestačí, opět se musíme stěhovat do větších prostor,“ napsal Jiří Vyhnal na twitteru. Na ARO přitom leží ti, jejichž život visí na vlásku.

Primář zmínil i případ starších manželů, o které pečuje. „Oba covid. Oba v nemocnici. Jeden z nich v kritickém stavu. Neočkovaní, protože se báli vakcíny. Ti, již šíří bludy, nemohou mít čisté svědomí, protože jestli si jednou budou muset přiznat, že neměli pravdu, budou vědět, že kvůli nim někdo zemřel,“ tvrdí primář.

Neočkovaní podle něj tvoří 80 % pacientů s těžkým průběhem covidu. Ve vážném stavu na jeho oddělení s koronavirem bojují i muži ve věku pouhých 27, 41 a 44 let. Navíc nemocnice opět utlumuje péči, kterou lze odložit. „Musíme omezit plánované výkony pro všechny. To je po tom všem, co bylo, více než smutné,“ uvedl primář Vyhnal.

Blízko katastrofě

Že delta už neohrožuje jen seniory, jak si stále mnozí myslí, potvrzují i další zdravotníci. „Fungujeme zatím normálně, je zákaz návštěv, ambulance běží bez omezení. Na rozdíl od loňského roku jsou čím dál mladší ročníky na JIP,“ popsala na facebooku Lenka S. z Fakultní nemocnice Plzeň. Servítky si nebrala zdravotní sestra z Prahy. „Situace u nás je blízká katastrofě. Pracuji na covidovém příjmu velké nemocnice. Neptám se nikoho, zda je, či není očkován. Jen jedu protilátky, higflow (dodávání kyslíku, když pacient nemůže sám dýchat – pozn. red.) a sháníme lůžka. Děs běs,“ konstatovala Monika H. z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Covid požírá špitály

Pro popírače měl ironický, ale zároveň mrazivý vzkaz lékař oddělení ARO Lukáš Korbel z Brna, který na sociálních sítích vystupuje jako Doktor Punk: „Kvůli „neexistujícímu“ covidu se v jedné velké jihomoravské nemocnici proměnila v „neexistující“ covidové jednotky tato oddělení: neurologická JIP, popáleninová JIP, dvě ARO oddělení, infekční JIP a plicní JIP. Další jsou v záloze.“

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

padrino ( 15. listopadu 2021 00:13 )

Asi maj furt málo práce,když můžou demonstrovat.

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/leka­ri-svolali-v-praze-protest-proti-koronavirovym-opatrenim-4037­8009#d­op_ab_­vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­novin­ky.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=Ngq9OK­pwjfp-2021­111423­05&dop­_id=40­378009­&sou­rce=hp­&seq_n­o=3&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

viho ( 14. listopadu 2021 22:19 )

Stoprocentní účinnost vakcíny byla dezinformace šířená tehdejším ministrem zdravotnictví Blatným, takže možná proto ji někteří lidé očekávají. Já zde poukazuji hlavně na problém, že se medicína podvoluje politickým tlakům a rezignuje na vědecké metody práce. Proč se lidem tvrdí, že je jim podáváno očkování, když jsou ve skutečnosti jen součástí klinické studie? Účinnost vakcín je pouze vědecká hypotéza, kterou politikové vydávají za závěr studie. S něčím takovým by neuspěl ani student u seminární práce. A tady se na tom staví společenské dogma jako jediného východiska z rozsáhlé společensko-ekonomicko-zdravotní krize, jejíž příčiny jsou možná úplně někde jinde. Hlavní příčinou současné celosvětové krize je nekompatibilita západního liberalizmu s čínským totalitním kapitalizmem, který pandemii způsobil. Politikové se snaží tuto nekompatibilitu rychle vyřešit tím, že do lidí nacpou experimentální vakcíny a myslí si, že svět bude fungovat stejně jako dřív. Svět ale ve skutečnosti potřebuje hluboké společenské a ekonomické reformy, které politikové dělat nechtějí, nebo jich ani nejsou schopni.

OFF_LINE ( 14. listopadu 2021 16:35 )

.
.
HITPARÁDA DISKUSNÍCH DE-BI-LŮ A RÁDOBY ODBORNÍKŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU POD ČAROU:
____­______­______­______­______­______­______­______­______­______­____

slemik ( 14. listopadu 2021 14:59 )

Reverzní psychologie ču.rdo

bizon_pepa ( 14. listopadu 2021 14:01 )

To máš úplnou pravdu. Ale každé dva měsíce tu svoji shodu mění. Nejdřív stačilo jedna dávek a bude konec, pak druhá dávka a už bude opravdu konec, teď třetí dávka a nevíme, jak to bude dál. Ty ruské webe. A to ještě nevíš sladké tajemství, že se po roce zjistilo, že Johnson je neúčinnej a bude se očkovat druhá dávka. To jsi věci, viď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa