Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš má radost, jak se Zemanův stav zlepšil. Kdo za prezidentem může na běžný pokoj?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. listopadu 2021
17:40
Autor: ČTK, vei, kal - 
15. listopadu 2021
12:54

Prezident Miloš Zeman byl v pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Návštěvy budou moct trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie. Hned v pondělí v 17 hodin dorazil za prezidentem premiér Andrej Babiš (ANO) a zmínil, jak ho překvapilo, jak se zdravotní stav prezidenta zlepšil a v jak dobré kondici je.

Prezident Miloš Zeman je podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v dobré stavu. „Jsem překvapen jak se mu zlepšil zdravotní stav a jak je na tom dobře,“ řekl premiér v demisi po schůzce v ÚVN, která trvala zhruba 30 minut. 

„Je to dobrá zpráva,“ pokračoval Babiš, s tím, že prezident je ve stejném stavu, v jakém ho potkával před jeho hospitalizací na společných pravidelných setkáních. „Strávil jsem s ním třicet minut a mám z toho radost,“ dodal premiér před novináři na krátkém brífingu před Ústřední vojenskou nemocnicí. 

Jak bude vypadat další politický vývoj projedná prezident Zeman ve středu s Petrem Fialou. 

„Pan prezident další postupy projedná s příštím premiérem,“ dodal Babiš. 

Video  Babiš: Překvapilo mne, jak se Zemanův zdravotní stav zlepšil  - ČTK
Video se připravuje ...

Premiér podle svých slov informoval Zeman o práci končící vlády. „Naše vláda pracuje, pracuje normálně, byl bych rád, kdyby někteří přestali mluvit o tom že neřešíme covid. Kdo říká, že ten vir zastaví, tak lže,“ dodal Babiš, který prý dnes ve své nově otevřené poslanecké kanceláři v Roudnici nad Labem přesvědčil starší pani, aby se šla nechat očkovat. „Zkrotit epidemii nezvládne nikdo. Jde o ochranu lidí,“ míní končící premiér. 

V úterý ve 13:00 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Prezident je v nemocnici déle než měsíc.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii covidu-19.

„S primárním záměrem umožnit uskutečnění očekávatelných návštěv u prezidenta republiky Miloše Zemana byl pacient přemístěn 15. listopadu 2021 na lůžko dlouhodobé péče,“ uvedla Zinke. A dodala, že všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než 30 minut, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala mluvčí.

Na oddělení rehabilitace byl režim návštěv pro akutní lůžka, tedy platilo:

  • Návštěvy pacientů (od 3. 11. 2021) - akutní lůžka (včetně intenzivních): Návštěvy jsou do odvolání zrušeny. Individuálně, v odůvodnitelných případech byla po dohodě s vedoucím nebo ošetřujícím lékařem návštěva možná při splnění všech podmínek platných pro dlouhodobá a sociální lůžka
  • od dnešního dne je pan prezident přemístěn na oddělení dlouhodobé péče, kde je režim umožňující návštěvy.
  • Pro všechny návštěvy, bez výjimky, zde platí hygienicko-epidemická opatření vedoucí k minimalizaci rizika nákazy covid-19, což jsou pravidla Návštěvy pacientů dlouhodobá péče a sociální lůžka (DVM, ODP, OŠEP)

    Návštěva pacienta je umožněna při splnění následujících kritérií u osob navštěvujících pacienta ÚVN: osoba nejeví příznaky covid-19, příp. jiného respiračního onemocnění
  • po celou dobu návštěvy mít nasazenu ochranu úst a nosu (respirátor FFP2 nebo obdobný prostředek)
  • návštěva na oddělení proběhne pouze na pokoji, kde je pacient hospitalizován
  • návštěva může trvat max. 30 minut, přičemž u pacienta během návštěvy mohou být přítomny max. 2 osoby
  • návštěva musí dopložit jedno z O-T-N kritéritérií (očkování/ Testování PCR, prodělaná nemoc)
  • táž pravidla platí od dnešního dne pro návštěvy pana prezidenta.

Zemanovy návštěvy: Babiš, Čaputová a Fiala

Jako první dnes za Zemanem dorazil právě premiér Andrej Babiš, a to v 17:00 před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

V úterý Zemana v nemocnici navštíví slovenská prezidtka Zuzana Čaputová. Ve středu pak do Ústřední vojenské nemocnice zamíří ze prezidentem předseda ODS Petr Fiala. Lídra koalice SPOLU pověřil Zeman minulý týden sestavením nové vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že jde o cirhózu.

Video  Kancléř Vratislav Mynář přišel vypovídat k okolnostem hospitalizace prezidenta.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

naidka ( 16. listopadu 2021 10:29 )

Zato ty děláš činnost, za kterou by se jiný styděl - prudíš na diskuzích.

sarina ( 16. listopadu 2021 10:04 )

Zas tak podvyživeného(jak z koncentráku) ho nevezli a nezapomeň že má dost hrubý župan převázaný přes sebe a jestli má ještě hadičku to taky nepřidá a i kdyby je nemocen!

naidka ( 16. listopadu 2021 10:00 )

Zdravím , "mohutný" má župan. Taky mě to zarazilo, když málo jí a je na žaludeční sondě, myslela jsem, že bude hodně hubený. Někdo psal, že má v břichu vodu ze špatné funkce jater, tak nevím.

anna1234 ( 16. listopadu 2021 09:52 )

.. zdravím naidka. Barva je jasná ale co to veliké břicho? Vždyť ho prý vezli do nemocnice podvyživeného. A sám říkal, že mu nechutná a teď je takový "mohutný".

naidka ( 16. listopadu 2021 09:30 )

Každý, kdo leží měsíc v nemocnici, bez čerstvého vzduchu a prakticky bez pohybu, vypadá špatně. Jeho bledost je ještě umocněná zářivkami, pod kterými nikdo nevypadá jako Jura. Chtěla bych vidět zdejší chytráky, jak by v tomto případě vypadali oni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa