Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman leží na uzavřeném oddělení: Zabezpečení dveří a návštěvy prezidenta nejvíce ve dvou

Autor: ČTK - 
16. října 2021
12:15

Klinika, na níž je od neděle hospitalizován prezident Miloš Zeman, je uzavřené lůžkové oddělení, kde pacienti mají povolené návštěvy jen po dohodě s ošetřujícím lékařem. Najednou mohou přijít nejvýše dvě osoby. Vyplývá to z materiálů o Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Další pražské fakultní nemocnice ČTK sdělily, že obvyklý způsob zabezpečení dveří je vstup na čip či osobní kartu a interkom pro kontakt s personálem.

Prezidenta ve čtvrtek navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) s kancléřem Vratislavem Mynářem, přítomen byl podle něj i ředitel protokolu Vladimír Kruliš. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke pak uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen. Nemocnice se také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu.

Podle letáku pro blízké pacientů je oddělené „uzavřené“ a návštěvy jsou možné pouze po dohodě s lékařem. Informace o zdravotním stavu podává lékař telefonicky jen nejbližším příbuzným, někdy může požadovat i jejich identifikaci pro ověření totožnosti.

Místo není pro více než dva návštěvníky současně

Obvyklé jsou návštěvy mezi 14:00 a 17:00. „Před návštěvou a vstupem na JIP vás požádáme, abyste nám zavolali a zjistili, zda je návštěva možná, čímž zajistíme soukromí všem našim pacientům,“ uvádí materiál. Místo není pro více než dva návštěvníky současně. „Pokud chcete přinést jídlo z domova, poraďte se s ošetřujícím personálem ohledně určitých omezení,“ píše se dále.

Obecně jsou JIP pacienti ve vážném stavu. „Poskytujeme péči pacientům, jejichž zdravotní stav vyžaduje neustále sledování, vyhodnocování a nezbytnou podporu či náhradu základních funkcí lidského organismu, a také těm, kterým tyto komplikace hrozí,“ píše se v dokumentu.

Přístup na oddělení má jen personál a blízké osoby

Zeman podle Vondráčka ve čtvrtek v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl novinářům. Podle něj ze setkání a podpisu existují i fotografie pořízené Krulišem.

Lůžkové resuscitační oddělení podle webu nemocnice zajišťuje nejvyšší stupeň intenzivní péče a péči resuscitační, má 24 lůžek. „Na oddělení jsou hospitalizováni pacienti s poruchami životně důležitých funkcí, zejména s poruchami vědomí, selháním dýchání, oběhu a ledvin,“ uvádí nemocnice. Součástí kliniky je i oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Nemocnice řeší žádost ze Senátu: Zodpovědně a naléhavě

„V pátek ÚVN obdržela žádost předsedy Senátu České republiky a řeší ji se vší zodpovědností a naléhavostí,“ napsala mluvčí. Neupřesnila, kdy nemocnice na žádost odpoví.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se s žádostí na ÚVN obrátil z pověření vedení horní komory poté, co Kancelář prezidenta republiky na obdobnou žádost do pátku nereagovala. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl v neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován. Důvodem jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění, uvedl v neděli Zemanův ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas. Zeman byl převezen na oddělení intenzivní medicíny.

Senátoři po nemocnici nechtějí, aby prozradila jakékoli lékařské tajemství. Chtějí ale pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Tento krok by byl možný jen se souhlasem obou parlamentních komor. Sněmovně v předvolebním složení končí mandát příští týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.

Video  První dáma Ivana nečekaně promluvila o zdraví Zemana!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mluvčí pražských fakultních nemocnic oslovení ČTK v pátek uvedli, že přístup na podobná oddělení má jen ošetřující personál a po dohodě s lékařem blízké osoby pacienta. Nelze podle nich ale zabránit tomu, aby někdo, kdo už je uvnitř, pustil i další návštěvy. Některé nemocnice vyžadují na JIP či ARO i použití návleků, ochranného obleku, pokrývky hlavy a dezinfekce rukou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 17. října 2021 11:13 )

Já se zase stydím ta tu posbíranou vládu která nám chce vládnout a připravuje nás o iluze, že můžeme žít jak slušní lidé!!!

sarina ( 17. října 2021 11:11 )

Jak to víš? nebo si to jen přeješ? Trpaslíci se přilepením jednoho zbavili, ještě se potřebují zbavit toho druhého!

sarina ( 17. října 2021 11:08 )

Kdyby byl prezident smyslů zbavený bylo by mu jedno jestli veřejnost ví o jeho nemoci a nezakázal by lékařům sdělovat jeho zdravotní stav veřejnosti a dělá to proto, že zná jak se chovají hyeny!!! Takže prezident není na tom tak špatně jak si mnozí myslí, je týden v nemocnici a hyenám se to zdá dlouho.

sarina ( 17. října 2021 10:59 )

stemik moc bych mu to přála i těm povratakum!!!

borka30 ( 17. října 2021 00:14 )

Ta naše nová vláda potřebuje Zemana zbavit pravomoci. Bojí se, že prezident udělá premiéra Babiše, který de facto volby vyhrál. Když vydělíte hlasy Spolu - tj děleno třemi a ten Pirstan dvěma. Tak ANO vyhrálo. Mají z toho strach a proto útočí na prezidenta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa