Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Autobus ve Slaném zabil Kubíčka (†7): Žalobkyně navrhla trest pro řidiče

Aktualizováno -
14. října 2021
20:02
Autor: ČTK, jel - 
14. října 2021
17:07

Státní zástupkyně Klára Loudová ve čtvrtek před kladenským soudem navrhla v závěrečné řeči podmíněný trest pro řidiče autobusu, který loni v létě srazil a usmrtil malého Kubu ve Slaném. Žalobkyně muži navrhla dvouletý trest s podmínkou na 40 měsíců a zákaz činnosti.

Hrozná dopravní nehoda se stala minulý rok v červnu ve Slaném ve Středočeském kraji. Autobus najel přímo na ostrůvek, na němž čekali lidé. Sedmiletý Kubíček na místě svým zraněním podlehl. Vrtulník, který na místo dorazil, se vracel prázdný. Zraněni byli další tři lidé, včetně bratra zesnulého školáka.

Obhájce trvá na zproštění obžaloby a na tom, že plynový pedál autobusu se mohl zaseknout kvůli technické závadě. Podle obhájce nemohlo při tragédii hrát roli to, že řidič měl na nohou pantofle. Soud po dnešních závěrečných řečech jednání odročil na 26. října, kdy by měl padnout rozsudek.

Tragická nehoda nastala při náhlém zrychlení autobusu. Technickou i elektrotechnickou závadu vyvrátili podle obžaloby znalci. Ti posuzovali, zda mohl havárii způsobit například zaseknutý plynový pedál. Jeden ze znalců ve čtvrtek u soudu řekl, že tato varianta byla vyloučena zkoumáním. „Dle našeho názoru výsledky dokazování jednoznačně směřují k vině obžalovaného a dle našeho názoru příčinou dopravní nehody bylo selhání na straně obžalovaného,“ uvedla Loudová.

Obhájce poukázal na možnost, že případné zaseknutí pedálu nemusí být při zkouškách možné opakovat. Pozastavil se nad tím, že znalec pedál nezajistil, ale do autobusu byl namontován nový.

Soud ve čtvrtek přednesl posudek, podle kterého nebyl řidič pod vlivem alkoholu, drog ani jiných látek. Podle posudku zaměstnavatele má nekonfliktní povahu a je spolehlivý. Rodině školáka napsal omluvný dopis, v něm uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám.

Nabídl také odškodnění nad rámec pojistky. Vypověděl, že jakmile zaznamenal, že autobus zrychluje, domníval se, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu. „Pak jsem viděl lidi před sebou a strhl jsem to,“ dodal řidič. Chtěl se vyhnout dalším lidem, kteří stáli poblíž. "On zničil mladý lidský život a je mu to jedno," řekla máma zemřelého chlapce TV Nova.

Po nehodě záchranáři ošetřili dva zraněné na místě, jednoho dospělého převezli do slánské nemocnice.

Video  Autobus vjel ve Slaném na zastávku plnou lidí. Dítě zemřelo.  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

poky-f ( 14. října 2021 20:35 )

MAMKA2316 ( 14. října 2021 20:03 )

O ČEM SE TADY BAVÍME ???PANTOFLE JSO VYLOŽENĚ ZAKAZÁNE K ŘIZENI MOTOROVÉHO VOZIDLA !!§ DOŽIVOTNI ZÁKAZ ŘIZENI A 30% SPLATU JAKO ODŠKODNE DO KONCE ŽIVOTA ŘIDEČE !!!! NA CO JE JUSTICE ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání