Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lukostřelec (37) v norském supermarketu zastřelil 5 lidí: Dánský občan podle policistů konvertoval k Islámu

Aktualizováno -
14. října 2021
14:26
Autor: ČTK, rix - 
14. října 2021
05:50

Norská policie podezírá ze středeční vraždy pěti lidí lukem a šípy dánského občana, který žije ve městě Kongsberg, kde k útoku došlo. Muž byl ve středu večer zadržen a obviněn, uvedla DPA. Policie se rozhodla zveřejnit alespoň základní informace o podezřelém, protože po sociálních sítích se začaly šířit četné nepravdivé informace, cituje policejní prohlášení list Verdens Gang. Podle kriminalistů muž dříve konvertoval k Islámu.

Obviněný muž je třicátník, dánský občan a motiv jeho činu zatím není jasný, mohlo by jít o terorismus. Podle vyjádření policistů na tiskové konferenci útočník již dříve konvertoval k Islámu a existovaly obavy ohledně jeho radikalizace. Uvedl to server vg.no. Podle agentury AFP norské bezpečnostní služby uvedly, že útok nese známky teroristického činu.

"Útok v této fázi vypadá jako teroristický čin. Jaké byly jeho motivy, objasní v detailnější podobě vyšetřování," uvedla norská tajná služba s tím, že podezřelý je pro ni z minulosti známý. Stupeň ohrožení terorismem v Norsku se podle PST v souvislosti s útokem nemění.

"Útoky na náhodné kolemjdoucí na veřejných místech jsou opakujícím se postupem islamistů, kteří páchají na Západě teroristické činy," konstatovala tajná služba.

Útočník spolupracuje s policisty

Podle policejní zmocněnkyně Mathiassenové je obviněný muž policistům známý. Jak uvedl podle deníku Dagbladet, údajný vrah si svůj čin uvědomuje a potvrdil, že za masakrem stojí právě on. To potvrdil jeho státní zástupce Fredrik Neumann, pachatel s policisty spolupracuje a důkladně svůj čin popisuje. 

Útočník ozbrojený nejen lukem a šípy ve středu večer zabil ve městě Kongsberg na jihovýchodě Norska pět lidí a další dva zranil. Oba ranění jsou mimo ohrožení života, píší norská média. Podle nejnovějších informací měl útočník použít vícero zbraní. 

První hlášení o muži s lukem a toulcem šípů, který střílí po lidech, přišlo v 18:13 místního i SELČ času. K útoku došlo v supermarketu Coop Extra, což potvrdila mluvčí řetězce. Jedním ze zraněných v obchodě je policista, který byl v tu chvíli mimo službu.

Svědek Thomas Nilsen pro Dagbladet popsal dramatické události. „Všude bylo plno křiku, nikdy jsem nic takového neslyšel, byly to výkřiky smrti,“ uvedl muž, který žije v oblasti, kde k brutálnímu činu došlo. 

Útočník se pohyboval po městě, lidé před ním utíkali a policie se s ním střetla v 18:47. Předcházely tomu velké policejní manévry. Podle norských médií bylo ve městě nasazeno mnoho policistů a nad centrem kroužil vrtulník. Povoláni byli i pyrotechnici. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli; některé čtvrti byly policejně uzavřeny.

Problémy v rodině 

Jak uvedl server vg.no, útočník měl v minulém roce vyhrožovat jednomu z rodinných příslušníků. Vnikl do jednoho z domů svých blízkých, kteří ho požádali, aby odešel. Údajný vrah namísto toho pohrozil jednomu z nich zabitím. Soud mu proto uložil šestiměsíční zákaz návštěv jeho příbuzných. 

Muž měl být dále v roce 2012 odsouzen nepodmíněně na šedesát dní za krádež a nákup hašiše. 

Vedení norské policie v reakci na útok začalo urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně, protože většina policistů slouží v této severské zemi neozbrojena, píše AFP.

Norsko, jinak tradičně pokojná země, byla v minulosti dějištěm několika útoků pravicových extremistů. Ten nejhorší se stal 22. července 2011, kdy Anders Behring Breivik zabil 77 lidí. Většinu z nich postřílel na ostrově Utöya nedaleko Osla, kde měla setkání sociálnědemokratická mládež.

Video  Uběhlo 10 let od největšího masakru v Norsku  - Videohub
Video se připravuje ...

 

pfoto1 ( 14. října 2021 15:29 )

Cože!? Nějaká chyba v matrixu, nebo se o těchto "lidech" zase smí diskutovat?

diskutujici ( 14. října 2021 15:25 )

Hlavně že je zdůrazněno, že se jedná o dánského občana. To už bude Dán tak maximálně na papíře.
Je dobře, že o nich vždycky vědí, hned můžu klidněji spát.

Mika1 ( 14. října 2021 14:18 )

Já si myslím, že je super, že o něm policie věděla

ceskarebelka ( 14. října 2021 12:21 )

Norové měli dlouhou dobu poklidný život, pokud si tam nenastěhovali migranty. Chtěli se o ten skvělý živost podělit. Tak ho mají. Byl to křesťanský stát, pamatuji si, jak jsem přijela do Norska, tak všude otevřené domy pro cizince, mohli jste se jít najíst, vyspat, zamknout a nechat klíč na zápraží. Nic nezamykali. Když jsem se jich ptala proč si chtějí zkazit tento způsob života, tak mi sdělili, že i toho dobra se člověk přejí. Nevážili se toho, co jim předkové zanechali, no tak mají to co chtěli.

beda88 ( 14. října 2021 11:18 )

nechápu, po aféře s Breivikem, na co si tam ještě hrají. to nečtou neviny, jaké násilí se děje ve světě? a Anglii taky "bobíci" nenosí zbraně.asi si myslí, že se to k nim na sever nedostane. vždyť tam nemají ani institut doživotního vězení. ještě umožní, aby je Breivik soudně žaloval, že má na cele pomalý počítač a zastaralé programy. stejně jako u nás 6-ti násobný vrah Roubal žaloval ČR, že mu dávají obyčejné punčochy na křečové žíly, že chce kvalitní. bože kam to spějeme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání