Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzala si muže, který seděl tři desetiletí ve vězení za vraždu jejího bratra: Miluju ho, říká

Autor: ran - 
15. srpna 2021
15:03

John (57) strávil 32 let ve vězení za vraždu svého nejlepšího kamaráda. Během pobytu za mřížemi si začal dopisovat s nevlastní sestrou mrtvého Briana a nedávno spolu dokonce oslavili svatbu. Brian v roce 1989 zemřel s bodnou ránou v hrudníku a střelnou ranou v hlavě. 

Jenže podle nových důkazů, které se objevily, je podle webu bostonské televize 25news.com možné, že je John Tiedjen zcela nevinný. Před třemi desítkami let se sice k vraždě z roku 1989 přiznal, svoje doznání ale brzy odvolal. Jeho obhájkyně nyní tvrdí, že z něj přiznání vyšetřovatelé kdysi dostali nezákonným způsobem.

V jeho nevinu uvěřila už mnohem dřív i Brianova nevlastní sestra Crystal Strausová, která Johnovi kdysi napsala dopis, že mu odpouští. Dostalo se jí od odsouzeného odpovědi, že je nevinný a že vyšetřovatelé zatajují 70 fotografií z místa činu a další dokumenty včetně 32stránkové zprávy.

Crystal po nějaké době nejen že Johnovi uvěřila, že je nevinný, ale navíc se do něj zamilovala. Románek se odehrával prostřednictvím dopisů, až vyvrcholil svatbou, kterou spolu nedávno oslavili. Stalo se tak po Johnově nedávném propuštění na kauci a oddávala je Johnova obhájkyně.

Nové důkazy o nevinně budou hrát stěžejní roli před soudem už 31. srpna 2021. John zatím čeká na přelíčení v domácím vězení. Věří ale pevně, že se mu podaří se po desítkách let očistit.

Briana McGaryho (†18) našli v tratolišti krve 22. července 1989 v jeho ložnici. S Johnem byli nejlepší kamarádi, sdíleli spolu tehdy bydlení. Brianovu smrt nahlásil sám John. Policii uvedl, že se jeho kamarád nejspíš zasebevraždil. Johnovi v té doby bylo 25 a o kamarádovi mluvil jako o „skutečném, téměř jako pokrevním bratrovi“. U soudu Johnovi přitížilo, že byl tehdy v podmínce za znásilnění. 

Nové srovnání deseti usvědčujících fotek s dalšími 70 snímky, jež se u soudu vůbec neobjevily, podle Johnovy obhájkyně ukazuje, že vyšetřovatelé kromě toho, že Johnovi vyhrožovali, také na místě činu manipulovali s věcmi.

Na několika fotografiích například z kapsy mrtvého vyčnívá kus papíru, který později z důkazních fotografií zmizel. Na papíru prý mělo stát rozloučení pro pozůstalé, což by samozřejmě svědčilo pro Brianovu sebevraždu. Na jiném snímku je zase vidět, že se změnila poloha Johnových slunečních brýlí, které se záhadně přemístily z nočního stolku na místo na podlaze vedle kaluže krve. 

Nejprve měli vyšetřovatelé Johna přesvědčit, že pro něj bude lepší, když jim podepíše přiznání a odejde s nižším trestem, a poté měli doličné předměty na místě činu zpětně naaranžovat tak, aby odpovídaly verzi s vraždou. Snímky takto upraveného místa činu pak měli kriminalisté prezentovat před soudem, který Johna přes jeho odvolání viny poslal do vězení.     

Crystal a John před televizní kamerou si vyznali lásku jeden k druhému. „Miluju ji z celého srdce. Chci s ní být už napořád, do konce života,” řekl John televizi. O velké lásce hovořila i Crystal. „Samozřejmě, kdybych ho neměla ráda, nebrali bychom se a neseděla bych tu teď s ním,“ uvedla.

Oba pevně věří, že od soudu konečně po tolika letech odejdou jako právoplatní vítězové a vážná křivda, která se Johnovi před lety udála, bude napravena.

ANO_nam_bude_lip ( 17. srpna 2021 09:54 )

Z vězení do vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání