Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praní špinavých peněz? Majitel malé směnárny za 15 let nanosil do banky více než 90 miliard!

Majitel malé směnárny za 15 let nanosil do banky více než 90 miliard! - ilustrační foto
Majitel malé směnárny za 15 let nanosil do banky více než 90 miliard! - ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rix - 
14. července 2021
15:46

Přes devadesát miliard korun měl v pražské bance protočit muž z Valtířova nedaleko Ústí nad Labem. Kde k penězům přišel, není jasné. Jmění si měl vkládat na účet v eurech a obratem ho vybírat v dolarech. 

Na pěkné peníze si přišel muž z obce Valtířov. Ten měl nanosit do banky v Ústí nad Labem téměř 90 miliard korun. Jmění ukládal v eurech na svůj účet a zpět ho měl vybírat v dolarech. Není jasné, kde zbohatlík k penězům přišel, podle iRozhlasu policie vyloučila verzi, že by peníze měly pocházet z Ruska. 

Muž nosil peníze vždy do banky Raiffeisenbank v pražské Vodičkově ulici. U sebe měl tašku nebo kufřík s velkým množstvím financí v eurech a ukládal je na svůj účet. „V podstatě vzápětí je vybíral zpátky, tentokrát už ale v dolarech,“ sdělil iRozhlasu jeden ze zdrojů.

Takovýto scénář se měl opakovat několik let. Jen za jedno čtvrtletí roku 2014 měl takto výtečník protočit v bance šest miliard korun. Chlapík ale sahal daleko výš, jeho jmění se takto mělo vyšplhat na 89 miliard korun, částka ale prý nemusí být konečná. 

Fantom s miliardami v taškách sám vlastnil v Ústí nenápadnou směnárnu. Tam se ale rozhodně neotočily miliardy korun. Kde muž peníze získal, to se zatím zjistit nepodařilo. „On už dával spoustu vysvětlení na policii a asi se s vámi vůbec nebude chtít bavit. Protože, co po nás chce stát, abychom dokumentovali lidi, kteří k nám chodí si vyměnit peníze a podávali na ně hlášení, to už mi přijde úplně šílený,“ uvedla jeho manželka Ivana.

Na původ peněz se muže ptala i samotná banka, která má povinnost prověřovat podezřelé částky. Ten prý jen suše konstatoval, že zná české zákony proti praní špinavých peněz a že nic takového nedělá. „Když to bankéřům nestačilo, vysvětloval, že jde o půjčky jiných směnárníků, nebo že jde o obraty z jiných směnáren,“ napsal iRozhlas.

Podle zdrojů Radiožurnálu podnikatel jako původ peněz nakonec označil dvě směnárny poblíž Václavského náměstí v Praze, které jsou podle veřejně dostupných informací v obchodním rejstříku v rukách ruských vlastníků. Nelegální původ peněz se ale i přesto nedokázalo prokázat a policisté případ loni uložili k ledu. 

Video  Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

1917 ( 15. července 2021 13:46 )

To nemá cenu ani komentáře, to je možné jenom v tomto Absurdistánu. 90 miliard a prý je to OK. Takže co chcete komentovat. 90 miliard, dle informace z banky je váhově několik tun. Takže có, no nic, OK!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání