Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Brutální systém poprav v Číně: Pojízdné cely se smrtícími injekcemi, střelba i představení pro davy

Autor: ran - 
23. února 2021
13:16

Komunistická Čína je známá jako země s nejhorší pověstí, co se poprav vězňů týče. V ČLR jsou podle oficiálních statistik každoročně popraveny tisíce lidí. Odhaduje se, že ve skutečnosti je počet popravených mnohem vyšší, než kolik udávají čínské úřady.

Lidskoprávní organizace odhadují, že v Čínské lidové republice jsou každým rokem popraveny tisíce lidí. Protože údaje od čínských úřadů nejsou úplné a tresty smrti se Čína snaží držet pod pokličkou, přesná čísla nejsou známa. Napsal o tom deník Sun.

Jisté je, že dodnes komunistický režim popravuje jako ve středověku za účasti natěšeného publika. Podpora poprav je přitom v zemi stále vysoká. Krutá veřejná představení režim stále považuje za účinný nástroj, jak potenciální zločince odradit od kriminality.

„Každý červen jsou přizváni učitelé, žáci a další veřejnost a jsou svědky vykonání popravy, většinou za zločiny spojené s výrobou a obchodováním s drogami,“ řekl pro deník čínský expert Kai Ong, který pracuje pro organizaci Amnesty International, hájící lidská práva ve světě. Poprava se někdy pro větší efekt koná třeba i na sportovním stadionu - zaplněném diváky.

Ong zde mimo jiné upozornil, že Čína v těchto případech porušuje mezinárodní úmluvy o lidských právech, které drogové delikty nezařazují mezi hrdelní zločiny.

V Číně se ale popravuje všelijak, nejen před zraky diváků. Nejčastěji odsouzenci na smrt skončí se smrtící chemikálií v žíle, stále se ale praktikují i hromadné popravy zastřelením. S těmi se přitom mělo skoncovat už v roce 2010. Existuje ale mnoho příkladů, že se v této praxi pokračuje. Zastřelen byl například jistý Zhao Zewei, který ve škole ubodal devět dětí.

Přesto se nejčastěji popravuje s pomocí injekční stříkačky - režim ví, že je to méně nápadné a levnější. Často dochází k podání smrtící látky do krve přímo v upravených dodávkách - odsouzenci se ani nedostanou do vězení, od soudu jdou přímo do auta, odkud je vynesou už jedině mrtvé.

I další fakta týkající se čínských poprav jsou zneklidňující. Rozsudek je vykonán na 99 procentech obžalovaných z hrdelního zločinu. Popravy slouží doslova jako „sklizně“ orgánů k lékařským a vědeckým účelům - většinou bez souhlasu „dárců“.

Tisíce popravených ostře kontrastují s celosvětovým srovnáním - osob zemřelých na popravišti ve světě bývá dohromady kolem 600. O největší podíl se přitom podle organizace Amnesty International dělí Irán (251+), Írák (184) a Saudská Arábie (100+). Údaje jsou za rok 2019. 

Popravě se často nevyhnou ani vysoce postavené postavy politiky a byznysu. Počátkem ledna 2021 odsoudili Laj Siao-mina, bývalého předsedu čínské státní společnosti Huarong Asset Management, za přijetí úplatků v přepočtu za 6 miliard korun. V očích soudu mu přitížilo i to, že měl mimomanželský vztah, v němž zplodil dva syny.  

Do pře s Čínou se kvůli popravám za drogové delikty nedávno dostala Kanada. Právě jejího občana Roberta Lloyda Schellenberga v Číně v roce 2018 odsoudili k smrti za pašování drog. Kanadský premiér Justin Trudeau komunistickou stranu obvinil z toho, že trest smrti používá nikoli podle práva, ale svévolně podle svého rozmaru.

gabreta ( 24. února 2021 18:20 )

Nevměšuje se náhodou Amnesty International do vnitřních záležitostí Číny? Co je komu do toho, jaký právní system a jaké tresty, mají jiné státy a proč neprotestují proti popravám v zemi strýčka Sama? V Číně by si asi Janoušek holt nezalyžoval!! Takovej bordel je možnej jen u nás!!

Uživatel_5508234 ( 24. února 2021 13:39 )

U nás jsme ještě brutálnejsi. Toho vraha 9 dětí by jsme při nejhorším strčili do ústavu kde by ho hýckali a krmili.Potom by ho pustili,aby si to mohl zopáknout.

renalek ( 24. února 2021 13:08 )

U nás řešíme problémy tak,že chceme být jen ,,trošku těhotní,,...Číňané rázně a má to minimálne dva dobré efekty: odstrání se póvl ze společnosti a veřejná poprava dává odpověď jedincovi na otázku: Mám si začít něco s drogama????

renalek ( 24. února 2021 13:01 )

renalek ( 24. února 2021 12:59 )

Tak,tak! Ale dělají to dobře a správně! Jinak by to tam byl samý organizovaný zločin!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání