Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mafiánští bossové „v hmotné nouzi“ se přihlásili na sociálku: Vyplatila jim miliony

Život mafiána je složitý. Sociální podporu zpravidla dlouho nevyužije. (Ilustrační foto)
Život mafiána je složitý. Sociální podporu zpravidla dlouho nevyužije. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
23. prosince 2020
21:51

Zní to možná jako špatný vtip, ale členové předních mafiánských rodin v Itálii se měli zaregistrovat k pobírání dávek určených pro osoby v hmotné nouzi. Nějakou dobu jim to očividně procházelo, jenže pak spadla klec. Rejstřík trestů jim tenhle nápad může prodloužit o 2–6 let za mřížemi. 

Italská policie obvinila přes dvacet představitelů mafie na Sicílii z neoprávněného pobírání dávek v nezaměstnanosti. Informuje o tom dnes agentura ANSA. Podle finanční policie se na úkor státu obohatilo přinejmenším 25 osob. Jedná se o představitele nejvýznamnějších mafiánských klanů v Messině, ve východní části Sicílie, a členy jejich domácností.

Podle policie obvinění neprávem čerpali tzv. občanský příjem, na který mají právo nezaměstnaní a lidé s nízkými výdělky. Mezi pravidly pro uznání dávky je ale podmínka, že žadatel nebyl v posledních deseti letech pravomocně odsouzen za členství v mafiánské organizaci. Pro uznání dávky nesmí ani sdílet domácnost s lidmi, kteří byli za tento čin odsouzeni. Právě tuto podmínku obvinění, kteří byli v minulosti odsouzeni za mafiánské spolčení, podle policie nesplňovali.

Finanční policie zajistila prostředky ve výši 330.000 euro (8,7 milionu korun), což by měla být částka, o kterou se obvinění neprávem obohatili. Podvody v čerpání občanského příjmu italský zákon trestá také odnětím svobody na dva roky až šest let.

Tady byste bydlet určitě nechtěli...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání