První případ udál v neděli večer v Letňanech. Policisté na tísňovou linku přijali hlášení o vozidle, které mělo těžkopádně křižovat ulicí a najíždět na obrubník. „Podezřelé vozidlo značky Škoda Fabia se jim podařilo vypátrat v pražských Letňanech na ulici Tupolevova u obchodního domu, zrovna v momentě, kdy se jeho řidička (53) snažila odjet,“ líčí mluvčí Policie ČR Richard Hrdina.

Vodka a úplatek

„Když se jí policisté snažili zastavit, tak nebyla schopná ani udržet auto v klidu a v jednu chvíli začala dokonce proti hlídce couvat a nebýt bleskurychlé reakce řidiče služebního vozidla, došlo by k nehodě,“ pokračuje mluvčí. Žena, která dle svých slov požila vodku, na základě dechové zkoušky nadýchala přes jedno promile alkoholu. „Policistům se přiznala, že bourala v podzemních garážích v místě bydliště.“

Tím ale výčet jejích průšvihů neskončil. Místo, aby žena pokorně přijala vinu a trest, začala se policistům vnucovat s úplatky. „Nabídla úplatek 10 000 Kč pro každého a navíc i lékařskou a lázeňskou péči, protože o řidičský průkaz si nemůže dovolit přijít,“ uvádí mluvčí. Žena si nejspíše neuvědomila, že nabídnutí úplatku úřední osobě je trestný čin. Situaci si o to zkomplikovala.
Video
Video se připravuje ...

V noci z neděle na pondělí se pražským policistům podařilo lapit dvě opilé ženy za volantem. Obě se ze špatné situace snažily vybrousit podplácením. Hrozí jim za to ještě vyšší trest. Policie České republiky

Škatulata

Podobný případ zaznamenali pražští policisté v Praze 4. Jednalo se o cizinku (36), která když její podivnou jízdu strážci zákona, jak se říká – zmerčili, neváhala během jízdy přenechat řízení spolujezdci a uvelebit se na zadním sedadle. „Té policisté naměřili více než jeden a půl promile alkoholu v dechu,“ uvádí Hrdina.

Také tuto ženu nakonec nenapadlo nic lepšího, než sáhnout do peněženky – a to ne snad pro občanský nebo řidičský průkaz, ale konkrétně o finanční obnos v hodnotě 9 700,- Kč. Tyto bankovky během dechové kontroly strkala policistovi do rukou.

Až šest let vězení

„Obě ženy u policistů s poskytnutím úplatku nepochodily,“ říká Hrdina. Obě tak skončily na policii a v současné chvíli jsou podezřelé ze spáchání podplácení. „Za to jim v případě odsouzení hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi,“ uzavírá mluvčí.

Fotogalerie
5 fotografií