Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Student strávil 9 měsíců v karibském vězení: Po návratu domů ho obvinili z vraždy prostitutky

Autor: štt - 
25. listopadu 2020
21:32

Hector Enrique Valencia (21) putuje od jednoho vězení do druhého. Nejprve byl policií zadržen v Karibiku, kde strávil devět měsíců kvůli koronavirové pandemii. Následně byl vydán do Austrálie, kde čelí obžalobě z vraždy postarší prostitutky (†69). Kolik let si odsedí v australské věznici, ještě soud nerozhodl.

Mladý Kolumbijec byl zadržen již v únoru na Arubě. Kvůli omezení letového provozu byl k australskému soudu poslán s devítiměsíčním zpožděním. Hector je obviněn z vraždy transgender prostitutky, která byla v lednu nalezena mrtvá ve svém bytě na předměstí Sydney.

Hector byl k soudu předvolán ihned po nahlášení vraždy jako podezřelý. K dalšímu přelíčení se však již nedostavil. Vyšetřovatelé z dostupných stop určili mladíka za možného vraha. Ten se mezitím vydal na útěk přes Asii až do rodné Jižní Ameriky.

Policie brzy začala mladíka trasovat dle vyžádaných informací od leteckých společností. Ihned jak Hector s letadlem dosedl na letišti ostrova Aruba, byl místní policií zadržen. Zde si však ještě devět měsíců užíval slunka v místní vazební věznici, než byl navrácen zpátky do Austrálie.

Dopadení se zdařilo mimo jiné i díky přetrvávajícím vazbám z dob koloniální nadvlády. Šéf týmu vyšetřovatelů, Danny Doherty, o stíhání vypověděl: „Aruba patří pod nizozemskou samosprávu, s kterou máme nadprůměrné vztahy.“ Převoz zadrženého byl ztížen i kvůli pandemickým opatřením. Vše se nakonec podařilo a mladík bude brzy čelit spravedlnosti před australským soudem.

K případu se vyjádřilo i dvojče zabité Kimberley McRaeové. Ve svém příspěvku zveřejněném na sociální síti děkuje koordinované policejní spolupráci. „Je velice složité vyjádřit, čím vším si naše rodina po smrti sestry prochází,“ napsala dále.

Hector se do Sydney přestěhoval v polovině roku 2019 za účelem studia angličtiny a finančnictví. Ve škole se objevil však pouze první dva dny a poté zmizel. „Byl to takový normální, zakřiknutý kluk,“ řekl na Hectorovu adresu jeho bývalý spolužák.

Hector se v den vraždy s Kimberley setkal kvůli nabízeným sexuálním službám. Policie však stále pátrá, zda byl Hector jediným prostitutčiným zákazníkem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání