Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Admirál, kardiochirurg nebo ortoped? Tři ženy z Česka poslaly 1,4 milionu neznámo kam

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: VaB - 
23. listopadu 2020
15:39

Celkem tři ženy naletěly podvodnému „vojenskému lékaři“ a „admirálovi plavební společnosti“. Neznámým lidem poslaly téměř 1,4 milionu korun. Policie se případy zabývá, ale šance, že oběti peníze dostanou zpět, je mizivá. 

Jihočeští policisté z Dačic přijali dvě oznámení. Obě se nezávisle na sobě týkala podvodu. Dvě ženy (76 a 47), obě z Hradecka, poslaly neznámému člověku dohromady téměř 1,2 milionu korun. 

A příběh? Stejný, či podobný jako tolika jiným. „Obě dvě v srpnu začaly na sociálních sítích komunikovat s neznámým člověkem, který vystupoval jako americký vojenský lékař. Jeden uváděl, že je kardiochirurg a druhý ortoped,“ popsala mluvčí policie Iva Kormošová.

Neznámý člověk po nějaké době v ženách vyvolal pocit vidiny společného života, nakonec z nich různými záminkami vylákal peníze. „Kardiochirurg“ údajně poslal jedné ženě balík s listinami, za které žena zaplatila 386 tisíc korun. „Ortoped“ měl poslat balík s penězi, za které mu druhá žena poslala v několika platbách 800 tisíc korun.

„Vždy po ženách po zaplacení jedné částky žádali další a další kvůli různým problémům s doručením. Samozřejmě po příjezdu do České republiky jim oba lékaři přislíbili celou částku uhradit. Bohužel ani jedna z nich se nedočká ženicha a s největší pravděpodobností ani navrácení peněz,“ pokračovala mluvčí. 

Tím ale příběh nekončí. Na policii se přihlásila další žena (71). Ta se v září seznámila na sociálních sítích s „admirálem londýnské plavební společnosti“, jehož loď měla plout do Austrálie. „O několik dní později měla mít loď nějaké problémy, a proto ženu požádal o převzetí balíku s cennostmi. Tak jako vždy bylo potřeba zaplatit za doručení,“ upřesňuje Kormošová.

Žena doručovací společnosti zaplatila během 14 dnů ve třech platbách 181 tisíc korun. „Admirál měl být dokonce vzat do vazby a měl potřebovat peníze na obhájce, které však žena ze společného manželského účtu již naštěstí neposlala a podezření z podvodu oznámila,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté v prvních dvou případech zahájili úkony trestního řízení ve věci podvodu. „Kardiochirurgovi hrozí trest odnětí svobody 1 rok až 5 let a ortopedovi, protože se podvodu dopustil v době nouzového stavu, hrozí 2 až 8 let,“ zakončila mluvčí.

Policie radí, aby byl každý na sociálních sítích obezřetný a opatrný. Podvodníci často zneužívají lidské dobroty k vlastnímu obohacení, obzvláště u seniorů. Pokud po vás někdo cizí, koho neznáte, žádá peníze, nic mu neposílejte! 

diskutujici ( 23. listopadu 2020 18:42 )

Nemáte adresu alespoň na jednu z nich? Nebo můžu jim tu nechat svou?

Monikay ( 23. listopadu 2020 15:59 )

kdyby to nebylo smutné, tak by to bylo k popukání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání