Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V rakouských mešitách uctili památku obětí vídeňského útoku: Ty nejradikálnější se zavřou

Autor: DH, ČTK - 
6. listopadu 2020
14:40

Muslimové v rakouských mešitách uctili v pátek památku obětí teroristického útoku, ke kterému došlo v pondělí v hlavním městě Vídni. Sympatizant radikálního islámu zabil čtyři lidi. V mešitách lidé páteční modlitbou vyjádřili soustrast rodinám a přátelům obětí. Uvedli, že útok směřoval na doslova všechny obyvatele Rakouska. Země rozhodla, že nejradikálnější mešity uzavře.

Vzpomínku obětem pondělního útoku iniciovala rakouská muslimská obec (IGGÖ). „Teď, když teror dorazil před naše dveře, musíme více než kdy jindy odsoudit zneužívání náboženství k šíření násilí a teroru,“ řekl podle agentury APA předseda IGGÖ Ümit Vural.

„Ptáme se, co se muselo v tom mladém dvacetiletém muži odehrávat, když byl schopen tak násilného činu,“ citoval rakouský deník z dnešních modliteb v rakouských mešitách. V nich zazněly rovněž výzvy k životu podle hodnot islámu a k budování důvěry slušným životem a respektováním práv ostatních. Imámové rovněž odmítli násilí, teror a nenávist.

Útok v centru Vídně spáchal dvacetiletý rodilý Rakušan Kujtim Fejzulai, který měl kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii a který během několika málo minut v pondělí kolem osmé večer zabil v centru Vídně dva muže a dvě ženy a přes 20 dalších osob zranil, několik vážně, než ho zastřelila policie. Za jeho zneškodnění dostali ve čtvrtek dva příslušníci zvláštní jednotky rakouské policie vyznamenání od rakouského kancléře Sebastiana Kurze.

V rámci vyšetřování útoku byla tento týden v Rakousku a Švýcarsku zatčena více než desítka radikálních islamistů a dnes ráno provedla německá policie také razii na několika místech u osob, které eviduje jako islámské radikály a u kterých zjistila vazby na teroristu z Vídně.

Rakouská policie vyšetřuje, zda šlo útoku zabránit. Fejzulai byl totiž loni na jaře odsouzen poté, co se v roce 2018 snažil dostat do Sýrie a připojit se tak k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Z vězení byl podmínečně propuštěn v prosinci 2019 s tím, že se bude účastnit programu deradikalizace. Vyšlo také najevo, že letos v červenci se snažil v Bratislavě koupit munici do útočné pušky kalašnikov.

Po pondělním teroristickém útoku v centru Vídně, při němž radikální islamista zabil čtyři lidi a dvě desítky dalších osob zranil, uzavře Rakousko „radikální mešity". Informovala o tom dnes agentura APA. Podrobnosti mají být oznámeny na tiskové konferenci ve 14:00 SEČ.

O rozhodnutí uzavřít „radikální mešity" informovala APA po mimořádném setkání ministryně kultury a integrace Susanne Raabové a ministra vnitra Karla Nehammera s předsedou rakouské muslimské obce (IGGÖ) Ümitem Vuralem.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání