Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hasiče hrdinu (†46) zabila rakovina. Po útoku teroristů vynesl z Dvojčat i svého bratra

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. března 2020
18:14

Newyorčan Daniel Foley (†46) byl jedním ze stovek hasičů, kteří v září 2001 zasahovali při a po teroristických útocích na Světové obchodní centrum (WTC). Ve dnech, které následovaly po katastrofě, se podílel na odklízení trosek zřícených věží. Mezi kusy betonu a železa tehdy nalezl tělo svého staršího bratra, který byl také jedním z hasičů operujících na místě. Tragédie rodiny Foleyů nekončí, Daniel se stejně jako další nadýchal prachu a zplodin ze sutě, což u něj způsobilo rakovinu. Boj s nemocí prohrál minulý týden, uvedla stanice BBC. Hrdina po sobě zanechal ženu a 5 dětí.

Vědci zjistili, že u záchranářů, kteří zasahovali u WTC, je mnohonásobně vyšší riziko výskytu rakoviny. Už 10 let po tragédii, v roce 2011, jen mezi hasiči evidovali 263 případů tohoto onemocnění, počet se každoročně zvyšoval, k dnešnímu dni kvůli nemoci zemřelo 221 hasičů.

USA si připomněly 18 let od tragických útoků z 11. září 2001. Na místě, kde stávaly věže WTC, se rozsvítily světelné sloupy. USA si připomněly 18 let od tragických útoků z 11. září 2001. Na místě, kde stávaly věže WTC, se rozsvítily světelné sloupy. | Reuters

Útoky ze září 2001 zabíjí dodnes

Do září 2018 bylo evidováno 2 tisíce úmrtí způsobených onemocněními souvisejícími s útoky z 11. září a u více než 12 500 lidí byla diagnostikována rakovina. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se toxických zplodin nadýchalo až 400 tisíc lidí.

Foley trpěl rakovinou slinivky břišní, která patří mezi jedno z nejagresivnějších onemocnění. Jeho kolegové z hasičské asociace The Uniformed Firefighters Association (UFA) oznámili, že zemřel v sobotu 22. února. „Útoky se pro nás staly nekončící noční můrou,“ napsali zástupci UFA na svém twitteru. Ředitelství UFA v roce 2018 informovalo, že u každého osmého hasiče, který u WTC pracoval, byla diagnostikována rakovina.

Kolega: Šel hledat bratra, ale zůstal až do konce

„Jeho starší bratr Thomas byl jedním z prvních hasičů na místě, jenže po pár hodinách se začal pohřešovat. Danny se ke sboru přidal teprve v roce 1998, rodičům slíbil, že se domů nevrátí, dokud bratra nenajde,“ popsal Foleyův kolega, plukovník Mickey Conboy.

„Trvalo to 11 dní, než našel Thomasovo tělo. Byl to zázrak, že ho objevil právě on. Splnil svůj slib a bratra našel, jeho práce mohla skončit. Takový ale Danny nebyl, chodil tam každý den. Nepřestal, dokud práce nebyly u konce v květnu 2002,“ řekl Conboy.

Útoky přepsaly dějiny

Teroristické útoky z 11. září 2001 patří mezi nejzlomovější události 21. století. Skupina extremistů z teroristické organizace al-Káida tehdy unesla čtyři letadla a s dvěma zasáhla Světové obchodní centrum v New Yorku, další teroristé nasměrovali na Pentagon ve Washingtonu.

Poslední letadlo se zřítilo u města Shankville, pasažéři přemohli únosce a zabránili daleko větší katastrofě. Cílem posledního letu byl zřejmě totiž Bílý dům nebo budova Kapitolu. Útoky si vyžádaly téměř 3 tisíce životů, těla řady obětí dosud nebyla identifikována.

Jaronovaku ( 2. března 2020 19:54 )

To jako že amici pri stavbě těch dvojčat používali rakovinotvorné stavebni materiály?

Zobrazit celou diskusi