Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cizinec na pumpě polil auto benzinem: Tragédii zabránil policista v civilu, šel kolem s rodinou

Aktualizováno -
10. listopadu 2020
19:47
Autor: ČTK, chal - 
6. listopadu 2020
13:13

Cizinec hrozil na čerpací stanici v Jablonci nad Nisou zapálením vozu, který předtím polil téměř dvěma litry benzinu. Policisté cizince, který je v republice nelegálně, obvinili z obecného ohrožení ve stadiu pokusu. Hrozí mu za to až osm let vězení. Muž policistům řekl, že ho vedly hlasy, které slyšel, a vše, co má dělat, mu napovídaly. Byl pod vlivem alkoholu a drog. Na webu policie o tom v pátek informovala policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Situaci vyřešil kapitán Lukáš Ruth, který šel zrovna kolem s rodinou.

Muž ohrožoval své okolí ve středu 28. října po 13:30 na čerpací stanici v Palackého ulici. Zastavil tam s BMW, vzal tankovací pistoli a začal své vozidlo polévat benzinem. Z hadice vytekly skoro dva litry, než se podařilo obsluze čerpací stanice zastavit přívod paliva do stojanu. Na varování obsluhy, co hrozí, muž zareagoval tím, že upustil tankovací pistoli, vzal do ruky zapalovač a začal vyhrožovat zapálením BMW.

S přivolanými policisty odmítl jednat. „Muž, který mluvil velmi špatně česky, uvedl pouze to, že chce na místo nějakého policejního důstojníka, nějakého majora a s nikým jiným se bavit nebude. Jen neustále vykřikoval, ať se k němu nikdo nepřibližuje, jinak se zapálí,“ uvedla Sochorová.

V tu dobu kolem zrovna náhodou procházel s rodinou vrchní komisař z krajského ředitelství policie Lukáš Ruth. Členy své rodiny poslal pryč a s cizincem začal z pozice důstojníka vyjednávat. „Muž se zklidnil a začal s kapitánem Lukášem Ruthem komunikovat, a dokonce se po několika otázkách byl ochoten vzdálit od svého vozidla. Společně spolu odešli k lavičkám, kde se muž policistům již dobrovolně vzdal,“ dodala Sochorová.

Muž policistům řekl, že má psychické problémy a je rozrušený. „Policisté v jeho dechu na místě činu naměřili hodnotu alkoholu 0,25 promile. Muž navíc jednal nejen pod vlivem alkoholu, ale jak bylo následně zjištěno, také pod vlivem drog,“ dodala policejní mluvčí. Dalším šetřením podle ní policisté navíc zjistili, že cizinec pobývá na území České republiky neoprávněně.

offline ( 6. listopadu 2020 14:37 )

Kéž by existoval nějaký hlas, který by to nařídil i ostatním majitelům vozů této profláknuté značky. Hned by bylo na silnicích o něco bezpečněji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání