Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladý recidivista v obci ujížděl policistům rychlostí 150 km/h: Zastavila ho až střelba

Autor: DH - 
6. listopadu 2020
12:08

Policisté z Rychnova nad Kněžnou zadrželi jednadvacetiletého mladíka, který se pokoušel ujet hlídce. Svůj úprk započal už v sousedním Pardubickém kraji, když se ho marně pokoušela zastavit patrola z Ústí nad Orlicí. Ta musela pro jeho zastavení užít i varovných výstřelů.

K dramatické honičce mezi policií z Ústí nad Orlicí a jednadvacetiletým mladíkem došlo v noci ze 17. na 18. října. Policisté chtěli zastavit vozidlo Opel Astra, protože ho před časem viděli jet nepovolenou rychlostí.

Řidič ale zastavit rozhodně nechtěl. „Začal dělat manévry typu blikání směrovkou doprava, odbočení doleva, zvyšování rychlosti, nerespektování červené na semaforu a úprk směr Libchavy. V obci měli na tachometru naši policisté, kteří vozidlo pronásledovali, téměř stopadesátikilometrovou rychlost,“ uvedla policejní mluvčí Pardubického kraje Markéta Janovská.

Za mužem se následně vydala další hlídka, která ho pronásledovala několik kilometrů až do obce Borovnice Homole, kde se ho policistům podařilo zablokovat. Řidič se ovšem nechtěl vzdát jen tak. „Policisté měli obavu o svůj život a zdraví, použili varovné výstřely, hrozbu namířenou střelnou zbraní a jiné donucovací prostředky k tomu, aby vozidlo zastavili a posádku dostali z vozidla ven. To se jim podařilo,“ dodala Janovská.

Video: Ujíždějícího mladíka zastavily až policejní výstřely. Skončil ve vazbě

Video  Ujíždějícího mladíka zastavily až policejní výstřely. Skončil ve vazbě  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Ve vozidle cestovali čtyři lidé, jednadvacetiletý řidič a tři pasažéři ve věku 28, 27 a 17 let. A vzhledem k tomu, že jejich úprk skončil až za hranicemi kraje, si pro ně na místo dorazila hlídka policie z Rychnova nad Kněžnou. Následně se ukázalo, že řidič pro ni není žádnou neznámou. Jedná se totiž o recidivistu, který opakovaně řídil vůz, ačkoli nemá řidičský průkaz. Okresní soud v Ústí nad Orlicí dokonce muže před časem pravomocně odsoudil na osm měsíců s tříletou podmínkou za řízení bez průkazu. Příkazem už ho ostatně trestal i Městský úřad v Kostelci nad Orlicí.

„Muže proto po nezbytných úkonech policisté obvinili z přečinu a pokračujícího přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu soud v případě prokázání viny může uložit trest až do výše dvou let odnětí svobody,“ uvedla mluvčí policie z Královéhradeckého kraje Magdaléna Vlčková, která rovněž dodala, že soud uvalil na obviněného vazbu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání