Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Miminko přežilo smrt své mámy i babičky: V zápalu vraždy na něj pachatel zapomněl, soudí Cimický

Autor: lc - 
10. listopadu 2020
05:02

Rodinná tragédie, při níž o víkendu v obci Líský na Kladensku zemřeli tři lidé, má jediný světlý bod. Řádění pravděpodobného pachatele střelby, který měl po děsivém činu nejspíš sám spáchat sebevraždu, přežil třítýdenní chlapeček. Podle odborníků jde doslova o zázrak. „Myslím si, že ušetření miminka zřejmě nebylo cílené,“ řekl pro Blesk.cz psychiatr Jan Cimický.

Krutou smrtí na místě zahynula máma od dětí Kristína V. (†38) a její matka. K domu dorazila i zásahová jednotka, protože nebylo jasné, zda v něm nezůstává střelec. „Na místě byli tři mrtví, dvě ženy a muž. Pachatelem byl nejspíš právě on,“ uvedli poté policisté. Jak se ukázalo, pravděpodobný pachatel pracoval u vězeňské služby, případ si tak převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

V Líském na Kladensku došlo k rodinné tragédii. V Líském na Kladensku došlo k rodinné tragédii. | Blesk: Václav Burian

Neštěstí přežil maličký syn zabité, který mnoho hodin ležel hladový a plačící v postýlce, a také dcera ve školním věku. Ta v době strašné události naštěstí nebyla doma. Motivem činu mohla být podle místních žárlivost a rozchod, který žena údajně plánovala.

Dítě přežilo náhodou, soudí Cimický

„Je jasné, že nenávist a žárlivost jsou velmi korozivní projevy psychiky, které mohou vést až k velmi závažným činům, které končí smrtí. To, že se ze žárlivosti zabíjí, to asi nikoho nepřekvapí, to se objevuje poměrně často,“ poznamenal k události psychiatr Jan Cimický. „Když se daná emoce rozjede, tak náš mozek už nezvládne kontrolu, pak už jde vše samospádem,“ podotýká.

Mnohem důležitější podle něj je fakt, že kojenec přežil. „Myslím, že si na něj v tom rozčilení nevzpomněl, že byl až do takové míry zaujat vraždou. Nemyslím si, že to dítě nechal jen tak naživu úmyslně, protože nechat žít třítýdenní dítě a zabít jeho matku, to už je taky rozsudek smrti, kdyby se na čin včas nepřišlo,“ soudí Cimický.

Rozhodují i nejbližší dny, říká psychoterapeut

Také psychoterapeut Miloslav Čedík vidí jako nejdůležitější přežití miminka. „Zásadní v té strašné tragédii je, že dítě bylo zachráněno. Teď je nejdůležitější, aby se ho ujala širší rodina, někdo blízký. Aby se v co nejranějším věku dostalo do péče, která bude mít charakter rodiny,“ řekl pro Blesk.cz Čedík s tím, že by rozhodně oba sourozenci měli zůstat pohromadě.

Odborník nevyloučil, že se nekonečné hodiny strávené v postýlce v osamění v prázdném domě na chlapečkovi i v tomto raném věku nemohly podepsat. Vidí ale v celé tragédii i jedno velké pozitivum.

Psychoterapeut Miloslav Čedík Psychoterapeut Miloslav Čedík | Blesk:Karel Kopáč

„Pokud se co nejdříve dostane do péče dobrých lidí, tak se i tento životní osud může překlopit do dobrého obrazu a to dítě může ve svém budoucím životě fungovat i uspět,“ soudí psychoterapeut, podle kterého nicméně každý člověk pátrá po svých kořenech, pečovatelé proto musí pamatovat i na to, jak dítěti tuto tragédii jednou vysvětlit.

„Ale na to je teď čas se připravit. Každého člověka zajímá, kdo je jeho maminka, kdo je jeho tatínek. Určitě není vhodné, aby se z toho stalo tabu, aby se to úplně vytěsnilo. Ale samozřejmě musíte volit vhodný způsob, jak to sdělit,“ dodává Čedík.

Video  Tragédie v Líském  - Blesk: Václav Burian
Video se připravuje ...

buban ( 10. listopadu 2020 20:06 )

Tento jakože psychiatr má potřebu imrvére se stupidnè vyjadřovat k něčemu,o čem neví vůbec nic.

buban ( 10. listopadu 2020 19:57 )

Mno,pan Cimický to ví velmi dobře-a díky tomu se furt cpe do bulváru.

beruna ( 10. listopadu 2020 19:55 )

Pokud by sourozenci měli zůstat spolu, museli by nejspíš zůstat u otce té starší dcerky - když je máma i babička po smrti. Ale to může být problém, protože ten otec (a nakonec i ta dcerka) může v tom dítěti vidět hlavně dítě vraha - cizího chlapa, který vraždil a způsobil neštěstí jeho dceři. Nevím, ale nebylo by lepší, kdyby to dítě vyrůstalo u adoptivních rodičů?

sacred10 ( 10. listopadu 2020 18:37 )

Cimický dělá zase chytrýho.Je to starej mamlas.

buban ( 10. listopadu 2020 18:27 )

Ale tož...i když máte pravdu v tom,že żeny jsou asi mstivější a záludnější-i o tom mám osobní zkušenost,když se syn soudí o své syny. A dost,jinak babča brečí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání