Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V alpské „Ibize“ kašlali na omezení: Luxusní resort se změnil na obří ohnisko koronaviru

Autor: ČTK - 
30. září 2020
17:41

Rakouské úřady vyšetřují čtyři osoby v souvislosti s nedodržováním omezení v ohnisku koronavirové nákazy v tyrolském horském středisku Ischgl. Agentuře APA to sdělilo státní zastupitelství v Innsbrucku. Neupřesnilo však totožnost vyšetřovaných a podle APA nepotvrdilo tedy ani to, zda jsou mezi nimi starosta Ischglu Werner Kurz nebo místní hejtman Markus Maass.

Luxusní lyžařský resort Ischgl, přezdívaný „Ibiza Alp“, je považován za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku, ale také v dalších částech Evropy. Stovky Rakušanů a tisíce zahraničních turistů tvrdí, že se tam na konci února a začátku března nakazily.

Po prostudování více než 10 000 stran důkazního materiálu se vyšetřovaní konkretizovalo, uvedl mluvčí innsbruckého státního zastupitelství Hansjörg Mayr. „Zejména blíže zkoumáme uplatňování nařízení v souvislosti s dopravními omezeními v Ischglu, potažmo s karanténou v oblasti (údolí) Paznauntal,“ řekl Mayr.

Reagovaly úřady včas?

Rakouští vyšetřovatelé mají na základě dostupných informací zjistit, zda místní úřady reagovaly včas s cílem přibrzdit šíření koronaviru. Rakouský kancléř Sebastian Kurz už 13. března vyhlásil karanténu nad údolím Paznauntal, ale tisícovky turistů a sezonních pracovníků odtud nadále chaoticky odjížděly, ačkoli podle karanténního nařízení měli lidé zůstat na místě.

Kromě trestněprávního vyšetřování se událostmi v Ischglu zabývají soudy i v občanskoprávním řízení. Minulý týden Rakouské sdružení pro ochranu spotřebitelů (VSV) oznámilo, že podalo čtyři žaloby na rakouský stát. Úřady podle něj reagovaly příliš pomalu a možná podlehly tlaku turistického sektoru, aby nezasahovaly. Sdružení požaduje odškodnění osob, které se na dovolené v Ischglu nebo při odcestování ze střediska nakazily.

Přímo v Ischglu se nákaza potvrdila 7. března, kdy zdravotníci pozitivně otestovali barmana z oblíbeného podniku. Rakouské úřady ale začaly jednat až poté, co se prokázala nákaza u dalších patnácti lidí, s nimiž byl barman v kontaktu. K 10. březnu úřady nařídily všem barům v Ischglu zavřít, hotely a sjezdovky však zůstaly otevřené. Karanténu v údolí Paznauntal, kde Ischgl leží, nařídily až 13. března.

V samotném Ischglu se podle innsbrucké lékařské univerzity nakazilo koronavirem 42,4 procenta obyvatel. Vyplývá to z testů na protilátky. Rakousko ale mělo dosud koronavirovou pandemii do značné míry pod kontrolou. V posledních týdnech ale počty infikovaných začaly opět růst.

Ve středu země s necelými devíti miliony obyvatel ohlásila 772 nových případů, dohromady už měla 44 813 pozitivních testů. Dosud v alpské republice zemřelo 799 nakažených, ale 35 644 se vyléčilo.

Video  Hádka o rouškovné i zásobách na druhou vlnu: Debata Blesku o penzích a sociálních službách  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa