Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po příjezdu do Evropy se usmíval, pak zavraždil tři lidi. Mrazivá fota teroristy z Nice, který opět útočil nožem

Aktualizováno -
30. října 2020
16:55
Autor: chal, rc, ČTK - 
30. října 2020
07:44

Tři oběti má útok 21letého tuniského mladíka, který ve čtvrtek dopoledne ve francouzském Nice nožem zaútočil na lidi v tamní basilice Notre Dame. Bráhím Avísáví zabil tři lidi a další zranil. Sám útočník skončil po zásahu policistů v kritickém stavu v nemocnici. Jak vyšlo najevo, radikál neútočil poprvé. 

Francouzi se opět ponořili do smutku kvůli teroristickému útoku. Při vražedném řádění u baziliky Notre Dame v Nice zemřeli tři lidé a další utrpěli zranění. Na vině je teprve 21letý migrant z Tuniska Bráhím Avísáví. Vyzbrojený 30centimetrovým nožem přijel do Nice vlakem kolem sedmé ráno s jediným cílem - zabíjet.

Děsivý úsměv

Bráhím Avísáví byl v Evropě podle informací francouzských médií teprve měsíc. Z Tuniska se dostal lodí na italský ostrov Lampedusa a poté se karanténní lodí vydal do přístavního města Bari, kde strávil několik dní v karanténě kvůli pandemii koronaviru. Loď Rhapsody podle informací britského deníku Daily Mail přepravovala až 800 migrantů. Migranti na lodi museli strávit patnáct dní, během nichž podle svědků Avísáví vyřizoval řadu telefonátů a mluvil o tom, že má v plánu jet do Francie. Právě v přístavu v Bari vznikla fotografie, na níž terorista drží pořadové číslo.

Snímek byl pořízen poté, co Avísáví skončil karanténu na lodi. Kromě pořízení fotografie celníci vzali Avísávímu otisky prstů, zapsali si jeho jméno a datum narození. Zároveň byly zkontrolovány jeho záznamy, jakožto trestní rejstřík, ovšem ty byly čisté, a tak Avísáví byl vpuštěn do Evropy.

U sebe měl nože a korán

Komplikace však měly nastat hned druhý den, kdy měl být vyhoštěn ze země, což se z neznámých důvodů nestalo. Místo toho Avísaví zamířil do Francie, kam přijel 9. října vlakem. Do Nice přicestoval ve čtvrtek před sedmou ráno vlakem. Na nádraží se převlékl a se třemi noži v batohu vyrazil k bazilice. Policisté u něj našli také korán a dva mobilní telefony.

První obětí mladého Tunisana byla podle deníku Daily Mail asi 60letá žena přímo v bazilice. Terorista na ni zaútočil u kropenky se svěcenou vodou neuvěřitelně brutálním způsobem. Podle policistů ženě takřka uřízl hlavu. Poté se Avísáví vrhl na 54letého kostelníka Vincenta Loquese.

Také jeho zranění nebyla slučitelná se životem. Třetí obětí mladého násilníka se stala rodilá Brazilka Simone Barretová (†44), která po útoku dokázala utéct do nedalekého baru, kde svým zraněním podlehla.

Křičel "Alláhu Akbar"!

Podle svědků Avísáví před útokem zakřičel „Alláhu Akbar“, tedy „Bůh je velký“. Počet jeho obětí se naštěstí zastavil na třech, policisté včas zasáhli a teroristu postřelili celkem 14 kulkami. Násilník byl v kritickém stavu převezen do nemocnice.

Jak vyšlo najevo, útočník byl kvůli ataku nožem zatčen již v roce 2016. Oznámil to s odvoláním na tuniské úřady francouzský list le Figaro. Tato informace přímo odporuje tvrzení útočníkovy rodiny. Podle ní šlo o tolerantního mladíka, který neměl nic proti nikomu.

Útočil už v roce 2016

Podle tuniských úřadů se v minulosti dopustil trestné činnosti související s obecným násilím a drogami. V Tunisku byl kvůli násilí a použití nože zadržen v roce 2016. Tunisko zahájilo vyšetřování případu v rámci zákona boje proti terorismu a praní špinavých peněz, sdělil zástupce tuniského prokurátora Muhsín Dalí.

Tuniské sdělovací prostředky o Ísávím píší jako o devátém z deseti dětí svých rodičů - rodina má sedm dcer a tři chlapce. Pochází z místa Sídí Umar, které je severně od Tunisu a spadá do governorátu Kajruván. Rodina přesídlila do Tíny v governorátu Sfax, kde otec pracuje jako hlídač a matka je v domácnosti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání