Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Seniorka na koupališti upadla do bezvědomí: Zachránil ji elektrický výboj

Seniorka se na Liberecku topila v metrové hloubce, podařilo se ji oživit
 (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
07:02

Na přírodním koupališti v Hejnicích na Liberecku se v neděli kolem poledne topila třiapadesátiletá žena. Několik desítek minut trvající resuscitace byla úspěšná, řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. 

Letecky jsme ji transportovali na ARO liberecké nemocnice,“ dodal. Ocenil také spolupráci se svědky a takzvanými first respondery. To jsou většinou policisté či hasiči, kteří mají k dispozici laický defibrilátor AED. „Snažíme se je (first respondery) co nejvíce využívat a osvědčuje se to. Jsou tam častěji dřív než naše posádky,“ uvedl mluvčí záchranné služby.

V tomto případě šlo o místní hasiče. Starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice) dnes ČTK řekl, že žena se začala nečekaně topit zhruba v metrové hloubce koupaliště.

Bylo štěstí, že ji vytáhli ti, co byli kolem, to znamená návštěvníci koupaliště. Začali ji oživovat a shodou okolností v přilehlém stánku byli naši dva hasiči, kteří když slyšeli, že se něco děje, tak se šli podívat. Takže jeden okamžitě běžel pomáhat oživovat a druhý letěl do garáže pro AED, protože je od koupaliště asi jen 300 metrů,“ uvedl Demčák.

To, že jsou hasiči vybaveni přístrojem AED, oceňuje. „Jsme v okrajové části a nějakou dobu záchrance trvá, než přijede. AED využijeme tak jednou za jeden či dva měsíce,“ dodal starosta města v podhůří Jizerských hor.

Laické defibrilátory zvyšují šanci na přežití v případech srdečních obtíží a bezvědomí. Po Libereckém kraji jich je rozmístěno přes 80. K dispozici je mají hasiči, policisté a jsou i na hojně navštěvovaných kulturních cílech či odlehlých horských chalupách. Záchranáři v kraji provedou za rok zhruba 400 resuscitací, systém AED je aktivován u každé třetí.

Tonutím ženy v Hejnicích se zabývají i policisté. Jejich regionální mluvčí Vladimíra Šrýtrová dnes uvedla, že budou zjišťovat okolnosti události. Podle starosty nebývá časté, že by se někdo na koupališti v Hejnicích topil. „Bylo to po dlouhé době, naposledy někdy v 80. letech (20. století) jeden chlapec,“ dodal.

.tg.bb ( 10. srpna 2020 08:29 )

Třiapadesátiletá seniorka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání