Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co se dělo před smrtí v rybníce ve Lhotě u Příbramě: Štastný děda byl na houbách a vařil synovi s vnoučaty

Aktualizováno -
22. července 2020
06:41
Autor: VaB - 
22. července 2020
05:01

Obrovská tragédie. Jedině tak se dá popsat situace, která otřásla Lhotou u Příbramě. Patrně při manipulaci s čerpadlem v rybníku Václav zemřel děda Radek, jeho syn Martin a vnuk Radeček. Předchozí dny strávili letními radovánkami, houbařením, koupáním a radostí z toho, že jsou všichni spolu.

Na tohle žádný obyvatel Lhoty u Příbramě hned tak nezapomene. V pondělí v noci se náves rozsvítila majáky hasičů, policistů i záchranářů. Všichni vyjížděli ke třem osobám na hladině rybníku Václav. Ten se nachází uprostřed obce. 

Tři muže, dva dospělé a jedno dítě, manžela Radka, syna Martina a vnuka Radečka, našla Vlasta K. „Přišla jsem z práce a slyšela, jak jede a hučí čerpadlo, tak jsem ho vytáhla ze zásuvky, pejskové mi tam štěkali u vrat, co máme k rybníku. Vzala jsem baterku a tam jsem je viděla všechny tři u kraje. Vytáhla jsem akorát to čerpadlo,“ řekla pro Blesk.cz zarmoucená žena před brankou svého domu. 

Lékař na místě u všech konstatoval smrt. Obětem už nebylo pomoci. Osudným se jim zřejmě stalo čerpadlo, kterým z rybníka čerpali vodu do sudů na zalévání. Zda byla chyba v čerpadle nyní zjišťují kriminalisté společně s experty.  

Den před smrtí vařil dětem

Příspěvky na facebooku rodiny zachycují idylické chvíle před tragédií. Zahrada plná dětí, děda jim vaří výborné kotlety. „Dnes vaří děda - kotlety na šlehačce, mám tři smráďata na krku,“ napsal muž, který pracoval jako taxikář. „No a takto to tlačili do hlav hladovci,“ dodal v dalším příspěvku, ve kterém si všichni nadšeně pochutnávají na připraveném jídle. Příspěvek přitom zveřejnil jen den před osudnou tragédií. 

Video  Vlasta K. řekla, jak našla utonulé muže a co potom dělala  - David Malík
Video se připravuje ...

O několik dní dřív se synem a dětmi skotačili v bazénu, který mají na zahradě. Trávili tak společně prázdniny. Vydali se na houby do brdských lesů a neodešli s prázdnou. Jenže to bylo před tím, než přišla noc na úterý.

Pod příspěvky se mezitím objevují desítky kondolencí. Všem je líto obětí i rodinných příslušníků, včetně nešťastné babičky Vlasty, která během jediné chvíle ztratila tři nejbližší. A příčina neštěstí? Zůstává nejasná.

Policisté případ prověřují pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. „Příčina i další okolnosti úmrtí osob jsou předmětem šetření příbramských policistů,“ uvedla Nováková. Dodala, že u zemřelých – dvou dospělých a dítěte – byla nařízena soudní pitva. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání