Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český chlapeček (†6) se zřítil na rakouské ferratě: Ve tmě a na obtížné trase prý neměl ani svítilnu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Facebook/ZZS Středočeského kraje)
Aktualizováno -
21. července 2020
21:32
Autor: ČTK, jel - 
21. července 2020
11:10

Státní zastupitelství v severorakouském městě Wels obžalovalo z usmrcení z nedbalosti dvaačtyřicetiletou Češku, jejíž šestiletý syn zemřel v únoru při neštěstí u alpského jezera Mondsee na horské túře. Informovala o tom v úterý agentura APA. V případě odsouzení ženě hrozí až tři roky vězení.

Žena, která podle deníku Krone Zeitung pochází z Prahy, byla v únoru na túře na hoře Drachenwand se svým synem, partnerem a rodinným přítelem. Podle policie se skupina vydala 22. února dopoledne na zajištěnou cestu (takzvanou via ferratu) na vrchol hory, kam se dostala až pozdě odpoledne.

Při cestě z vrcholu už za tmy chlapec uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. Když se k němu dostal záchranný tým, nepodařilo se mu dítě oživit. Nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné.

Podle tehdejšího vyjádření šéfa záchranářů matka a její partner túru už předtím několikrát absolvovali, dítě s sebou ale měli poprvé. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům. 

Státní zástupce zdůvodnil obžalobu mimo jiné tím, že dítě nebylo dostatečně zajištěno po celou dobu túry. Podle něj matka neměla dítě na tak obtížnou trasu vůbec brát. Podle portálu Kleine Zeitung dítěti chyběla také čelovka, takže nemohl ve tmě dostatečně vidět na cestu. Matka měla přitom údajně osmnáctileté zkušenosti s horolezectvím, ani ona ale údajně osvětlení neměla.

adeso ( 22. července 2020 14:42 )

matka je totální hovado. Zavřít a nepustit.

Jana Eber Smidova ( 22. července 2020 14:11 )

Mám 6 letého vnuka, ale to by nás nikoho nenapadlo, vydat se s ním v únoru do Alp.A to jsou od nás Alpy 80 km +. Kráva to je a trest měla dostat přinejmenším 6 let

rukkapane ( 22. července 2020 07:06 )

Myslim si to samý. Musela vedet, ze tu cestu dite nemuze prezit. Kravu zavrit na 15 let - normalni vrazda.

1pravda1 ( 21. července 2020 22:26 )

Tomu dítěti bylo pouhých 6 let!!! Ten musel být vyřízený už při cestě na vrchol. A táhnout ho zpátky ve tmě, v zimě, bez jištění, na kluzkém zimním térénu a spadnout do takové hloubky, strašná smrt, za zabití z nedbalosti by matka měla dostat více let ... Ona si chtěla něco dokázat s dvěma muži a dítě to stálo život podle mého názoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání