Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podnikatel Kočner znovu promluvil u soudu o Kuciakovi: Soudkyni už došla trpělivost!

Autor: ČTK, yks - 
19. června 2020
12:57

Slovenský podnikatel Marian Kočner, obžalovaný z podílu na vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, u soudu odmítl tvrzení prokuratury, že si vraždu objednal. „Mluvte k věci,“ napomenula ho soudkyně.

„Jána Kuciaka jsem vnímal jako tisíc jiných novinářů. Nejdu ho zpochybňovat jako novináře, ale o mně psali mnozí jiní novináři, z jiných deníků a portálů, mnohem více a mnohem déle. Proto tento motiv je nereálný a absolutně vyloučený," uvedl podle médií Kočner, který v případu Kuciakovy vraždy stejně jako další dva obžalovaní vinu popírá. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim vězení na 25 let nebo doživotí.

Prokurátor v obžalobě uvedl, že Kuciakovu vraždu objednal Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost.

Spolu s Kuciakem byla v jeho domě v únoru 2018 zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Jeden z původně pěti obviněných Miroslav Marček dříve řekl, že zmíněnou dvojici zastřelil. Ke zprostředkování vraždy se zase přiznal již odsouzený Zoltán Andruskó.

Kočner u soudu tvrdil, že neexistuje důkaz o tom, že od něj jeho známá a další obžalovaná Alena Z. převzala peníze za vraždu novináře. Podle prokuratury objednávku vraždy předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem.

Podle Kočnera také nebylo prokázáno, že peníze, které Andruskó v souvislosti se zmíněnou vraždou vyplatil Szabóovi, měl od něj, nebo od Aleny Z.

Tragédie ve Slaném, kde Kubíčka (†7) zabil autobus: Truchlí škola i vesnice

Kočner také zpochybňoval pravost obsahu komunikace, kterou policie zajistila v jeho mobilním telefonu a kterou prokuratura zahrnula mezi důkazy. Informace z Kočnerova mobilního telefonu a další důkazy ale podle prokuratury potvrzují, že se Kočner s Alenou Z. po vraždě setkal a dal jí peníze.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyvolala na Slovensku mohutné protivládní protesty a politickou krizi, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica. Jeho strana Směr-sociální demokracie po porážce v letošních parlamentních volbách skončila v opozici a nyní čelí rozkolu.

Jiřina Ratimcová ( 29. července 2020 19:17 )

Utratit, grazla nechutnyho!

RudaKuze ( 19. června 2020 18:29 )

Prej podnikatel. Mafián! Proč pořád se ho bojej novináři?

sacred10 ( 19. června 2020 18:28 )

Tenhle demen-t si zaslouží kulku do palice jako se to dělá prasatům

vlasok ( 19. června 2020 15:35 )

Presne tak, Kočner urobil všelijaké veci, ale o čom som presvedčený je, že vraždu si neobjednal, to čo používa obžaloba, sú všetko nepriame dôkazy a zbytočné, jeho najvätčšou chybou bolo, že požadoval od Markízy výplatu zmeniek a to nemohli dopustiť.

illyria ( 19. června 2020 14:02 )

"Informace z Kočnerova mobilního telefonu a další důkazy ale podle prokuratury potvrzují, že se Kočner S Alenou Z. po vraždě setkal a dal jí peníze." není to náhodou těch pár tisíc euro, co dal Kočner na renovaci dětského pokojíku pro dceru Žužovej? A jak ta renovace doopravdy proběhla? Kočner je gauner a kdyby měl jít sedět za to co ukradl, tak by si jistě poseděl... Ale odsoudit ho za vraždu? vždyť je to k smíchu... Mohl vzít milion euro a dát ho Kuciakovi... Jistě by to nebyl první novinář, kterého měl koupeného...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání