Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dům, kde zastřelili Kuciaka (†27), půjde k zemi: Co vyroste na jeho místě?

Autor: VaB - 
3. května 2020
19:26

Dům, ve kterém byl zastřelen novinář Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27), půjde k zemi! Rozhodla se tak rodina zavražděných. Na místě bude místo budovy stát park.

Rodiny zavražděného Kuciaka a Kušnírové se dohodly, že nechají zbourat dům ve Veľké Mači, ve kterém došlo k vraždě. Místo domu bude na místě stát park, ve kterém budou mít možnost zasadit stromek novináři. V letní kuchyňce pak bude památný pokoj. 

„Bude prosklený a budou v něm věci, které měly naše děti rády,“ řekl pro novinky.cz otec zavražděného Jozef Kuciak. Uvedl ale, že vybudování parku nebude jednoduché, podle něj bude potřeba zajistit finanční prostředky a vyřešit formality s pojišťovnou. „Ještě to nějaký čas potrvá,“ dodal.

O plánech ví i starosta obce Veľká Mača, ten slíbil, že obec bude sekat trávu na pozemku. Doteď se o trávu před domem starají sousedé, kterým otec Kuciaka poděkoval. Bydlí v obci Štiavnik, nedaleko hranic s Českem, do Veľké Mače to mají přes 150 kilometrů. Matka zavražděné Kušnírové bydlí v obci Gregorovce, do obce to má 350 kilometrů. 

Specializovaný soud

Proces s Marianem Kočnerem, který si měl vraždu objednat, stále pokračuje. Obvinění dále čelí Andrea Zs., ta měla být zprostředkovatelem vraždy a pak Tomáš Sz., ten měl vrahovi dělat řidiče.

K vraždě, která na Slovensku vyvolala největší demonstrace od roku 1989, se přiznal Miroslav Mareček. V dubnu byl odsouzen k 23letému trestu. Zprostředkovatel Zoltán Andruskó přistoupil k dohodě o vině a trestu a odsedí si 15 let. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání