Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrovský zvrat v kauze Kuciak: Unikl takřka celý vyšetřovací spis!

Autor: yks - 
23. listopadu 2019
21:05

Tisíce stran textu, desítky terabytů fotografií, odposlechů, videí a dalších materiálů získala podle vlastního prohlášení mezinárodní organizace investigativních novinářů OCCRP. Takřka celý vyšetřovací spis je nabitý třaskavými informacemi souvisejícími s kauzou vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Organizace ho po zpracování zpřístupní vybraným novinářům.

„Získali jsme soubory policie, které se týkají Kuciakovy vraždy a zpřístupníme je,“ napsala na svých internetových stránkách mezinárodní síť investigativních novinářů OCCRP (Projekt pro nahlášování organizovaného zločinu a korupce, pozn. red.) Své prohlášení doprovodila fotografií trezoru obsahujícího krabice a další předměty.

Podle zprávy z internetových stránek člena Projektu, Českého centra pro investigativní žurnalistiku, se po zpracování dat počítačovými techniky jedná o celkem 57 terabytů elektronických dat pocházejících z telefonů, počítačů, bezpečnostních kamer a různých paměťových médií.

Podle serveru Novinky.cz vyšetřovací spis má 25tisíc stránek, obsahuje 160 příloh a 40 věcných stop. Členové týmu analyzovali 50 terabajtů dat, jde o data od mobilních operátorů a kamerové záznamy. 

OCCRP uvedl, že získal kopii většiny oficiálních souborů, včetně surových důkazů zajištěných a nashromážděných policií. Organizace získala data nedlouho poté, co slovenský policejní prezident Milan Lučanský rozpustil zvláštní vyšetřovací tým Kuciakova případu, protože konstatoval, že po podání obžaloby policie už nemá vyšetřovací spis k dispozici.

Odkud data pocházejí a kdo je OCCRP předal, organizace neuvedla.„Data byla OCCRP poskytnuta v naději, že bude moci dohlédnout na slovenský justiční systém a zajistí Kuciakovi spravedlnost,“ uvedla organizace.

Doplnila, že pracuje na bezpečné archivaci, katalogizaci a zpracování souborů, které zajistí, že data budou využitelná a přístupná pro další analýzu. Následně je hodlá zpřístupnit vybraným novinářům.

 

crush ( 25. listopadu 2019 16:04 )

Naši vyšetrovatelia pod vedením Sakovej sú neskutoční babráci!!!

adeso ( 24. listopadu 2019 09:22 )

Pohybovenadany ( 23. listopadu 2019 23:34 )

Zpomal , nebuď p i č a !

krtek. ( 23. listopadu 2019 21:38 )

u nás by to vykecal přímo prezident

sorgedoktor ( 23. listopadu 2019 21:31 )

...To snad neni mozne...Obncas uniukne nejaka informacer, ale snad to Poliocie na Slovensku jakoz i justice maji pravidla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání