Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dva roky od vraždy Kuciaka a jeho snoubenky: Krvavá scéna, kterou nezapomenu, popsala máma oběti

Autor: DH - 
21. února 2020
15:08

Přesně před dvěma lety, 21. února 2018, otřásla Slovenskem i Českem strašlivá zpráva o smrti investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Incident od té doby ovlivnil a stále ovlivňuje celou společnost a navždy poznamenal rodiny dvou nevinných mladých lidí.

Přišlo to jako rána z čistého nebe. Investigativní novinář Ján Kuciak, i přes své mládí oceňovaný expert na hospodářskou trestnou činnost a velké podvody, byl mrtvý a s ním i jeho snoubenka, archeoložka Martina Kušnírová. Oba našli v jejich společném domě v obci Vel'ká Mača s průstřely v hlavě. O výročí informovala slovenská média, včetně portálu Nový Čas, který shrnul klíčové momenty celého případu.

Policii i veřejnosti bylo téměř okamžitě jasné, že vražda měla umlčet nepohodlného muže, který psal třeba o podvodných italských podnikatelích, prorůstání nelegálního byznysu a politiky a dalších ožehavých tématech.

Vražda na Slovensku rozpoutala řadu masových protestů, snad největších od listopadu 1989. Novináři dostávali policejní ochrany, vláda slibovala za informace k dopadení vraha milion eur a politici, v čele se slovenským premiérem Robertem Ficem, byli pod obřím tlakem veřejnosti. Svůj mandát nejprve složil ministr vnitra Robert Kaliňák a posléze rezignoval i premiér Fico.

Po 8 měsících vyšetřování policie konečně mohla oznámit, že zadržela první podezřelé. Lidé tak poprvé slyšeli známá jména jako Alena Zs., Tomáš Sz., Zoltán Andruskó nebo Miroslav Marček. V březnu 2019 ale přišel další zlom. Vyšetřovatelé totiž došli k závěru, že si vraždu objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner, který měl Kuciakovi telefonicky vyhrožovat a novinář se soustavně věnoval jeho hospodářské trestné činnosti. Brzy na to tak byl obviněn i tento vlivný obchodník s kontakty na politiky, justici a na tajné služby.

Policie pak postupem času rozkryla složité vztahy mezi obžalovanými a i díky doznání některých z nich uvedla, že Kočner údajně vraždu objednal, Alena Zs. ji prý zprostředkovala, Andruskó rovněž, a vykonala ji dvojice Tomáš Sz. a Miroslav Marček. Právě druhý zmíněný se k ní také přiznal, společně s Andruskem, který uzavřel se soudem dohodu o vině a trestu, byl pravomocně odsouzen na 15 let za mřížemi a nadále funguje jako korunní svědek celého případu. Soudní proces stále probíhá, ostatní obvinění svůj podíl na vraždě popírají.

Kušnírová: Změny nejsou dostatečné. Pro nás je jejich smrt nesmyslná

Nejhůře nesli smrt Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové pochopitelně jejich nejbližší, tedy rodiče. Nejvýrazněji z nich pak vystupovala matka mladé archeoložky Zlatica Kušnírová. Po dobu vyšetřování, po něm i během soudu se nebála mluvit s novináři o tom, jak ona vidí celý případ, a mnohdy nešetřila ostrými slovy. Jak uvedl Portál Plus Jeden Deň, i po dvou letech jsou její emoce ohledně smrti dcery hodně silné.

„Dívat se v márnici na tělo vlastního dítěte, které má prostřelenou hlavu, zlomený nos a všude krev, to je něco tak nepředstavitelně hrozného,“ popsala pro server Plus Jeden Deň s odstupem času žena, která během práce policie netrpělivě čekala na další zprávy, mnohdy šokující. „To vše, co vyplynulo z konverzace Kočnera na síti Threema. Je hrozné číst, jak se ten člověk dokázal vysmívat našim mrtvým dětem. Vysmíval se jim, ani po smrti jim nedal pokoj. Těžké momenty pro mě byly i u soudu v Pezinku, kde jsem se musela poprvé podívat do očí obžalovaným z vraždy,“ doplnila statečná žena.

Slovensko se podle ní od té doby hodně změnilo. Myslí si však, že to není dost. „Není to všechno, co vyplynulo na povrch. Změny, které nastaly, nejsou dostatečné. Musí se prošetřit všechny kauzy, na kterých Janko pracoval,“ dodala s tím, že neuplyne den, kdy by si na milovanou dceru a jejího snoubence nevzpomněla. „Stále myslím na to, co by bylo, kdyby tu s námi byli. Co by na současnou situaci asi řekli,“ popsala pro Plus Jeden Deň Kušnírová.

poky-f ( 21. února 2020 15:40 )

DEJTE již pokoj s tímto tématem ! Nemáte již krve dost ?!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání