Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Soud s údajnými vrahy Kuciaka očima experta: Co obžalovaní nechtějí, abychom věděli?

  • Autor: shp - 
    18. 1. 2020
    05:02

    Soud s údajnými vrahy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) je ostře sledován. Oči veřejnosti se upírají na obžalované Mariana Kočnera, Alenu Zs., Miroslava Marčeka i Tomáše Sz. Jestli podlehli tlaku emocí, pro web Pluska.sk rozebral expert na mikroexpresi tváře Dušan Straňák.

  • 1.Alena Zs. – údajná objednavatelka vraždy

    Alena Zs. u soudu. Alena Zs. u soudu. | Pluska.sk - archiv
    Největší směs emocí můžeme pozorovat u Aleny Zs. Při příchodu na stání se snaží vyhýbat očnímu kontaktu a evidentně nechce komunikovat se svým okolím. Na fotografiích, které jsem měl k dispozici, místy viditelně cuká koutky úst a vidíme rodící se úšklebek.

    V jistých momentech dokonce můžeme pozorovat i široký úsměv, který se nijak nesnaží kontrolovat, což může znamenat zoufalý pokus o ventilaci nahromaděného stresu. Při zvýšeném stresu se nám totiž v organismu hromadí kortizol a právě šklebení může být cesta, jak se ho organismus podvědomě zbavuje. Celkově lze u této osoby konstatovat emociální nestabilitu.

  • 2.Miroslav Marček – vrah, který se přiznal

    Miroslav Marček u soudu. Miroslav Marček u soudu. | Pluska.sk - Matej Kalina
    Ústřední emocí Miroslava Marčeka je nepochybně hněv. Na fotografiích, které jsem viděl, má Marček stažené obočí a zúžená víčka, což jsou typické mimické projevy rozhněvaného člověka. Marček má navíc silně sevřené rty, což je obvykle známka kontrolovaného hněvu. Pravda, sevřené rty by mohly signalizovat i kontrolovaný smutek, ale podle celkové mimiky obžalovaného takový závěr považuji za nepravděpodobný.

  • 3.Tomáš Sz. – obviněný z vraždy

    Tomáš Sz. u soudu. Tomáš Sz. u soudu. | Pluska.sk - Matej Kalina
    Tvář tohoto muže je plná obav. Na tváři Tomáše Sz. můžeme pozorovat výrazné projevy strachu a obav. Na fotografiích jsou viditelná vysoko zdvižená horní víčka, což obyčejně signalizuje strach. Je pravdou, že horní víčka se zdvihají i v případě překvapení, ale obyčejně je to jen okamžik a nejsou zdvižená tak vysoko. Projev vystrašeného jedince v tomto případě umocňuje i obočí, které má Sz. zdvižené a stáhnuté k sobě.

  • 4.Marian Kočner – údajný objednavatel vraždy

    Marian Kočner u soudu. Marian Kočner u soudu. | Pluska.sk - Matej Kalina
    Neverbální komunikace Kočnera je úplně jiná než u ostatních obžalovaných. Možné je pozorovat rozhodnou chůzi. Dívá se do objektivu a chová se nenuceně. Nepozoruji u něho projevy lítosti, hněvu, a dokonce ani strachu, což je zvláštní, protože strach nebo hněv, by byl v tomto případě očekávanou emocí i u nevinného člověka.

    Musím konstatovat, že absence těchto emocí je z pohledu psychologie velmi zajímavá. V podstatě se nabízejí jen dvě možnosti. Buď je Kočner nevinný a svým osvobozením si je absolutně jistý, anebo tu pozorujeme ukázkové chování psychopatické osobnosti.

  • 5.Peter Tóth – svědek, bývalý kamarád Kočnera

    Peter Tóth u soudu. Peter Tóth u soudu. | Pluska.sk - Matej Kalina
    Z Petera Tótha doslova srší smutek, který signalizuje nejen mimika tváře, ale i celkově bezvýrazný projev a svěšená ramena. Na fotografii si můžeme všimnout ztráty svalového napětí a rtů přitlačených k sobě, které jsou v tomto případě v kombinaci se sklopeným pohledem a ostatními neverbálními projevy nepochybně projevem smutku. Na dalších fotografiích tohoto muže je možné vidět i velkou úlevu po skončení stání.  

vrahusa ( 18. ledna 2020 15:00 )

v poo.vno.dstatě je za vším kiska.jinak jde o hov.no.byl to jen kiskou placený škrábal a jeho prostitutka.žádná škoda.je třeba ještě zabít zadavatele kisku.

Gejza Kotlar ( 18. ledna 2020 09:15 )

Ahoj lidi...je třeba udělat taky posudek na KOTLEBU

verka1 ( 18. ledna 2020 09:11 )

Tato mafie pachala další trestné činy. Doživotí. Další členové mafie dělají teď co? Vydělávají vysoké peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání