Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policista si spletl adresu: Michal se bez pomoci utopil, rodina je v šoku z rozhodnutí státního zástupce

Policista si spletl adresu: Michal se bez pomoci utopil, rodina je v šoku z rozhodnutí státního zástupce (ilustrační foto)
Policista si spletl adresu: Michal se bez pomoci utopil, rodina je v šoku z rozhodnutí státního zástupce (ilustrační foto)  (Autor: HZS Jihomoravského kraje)
Autor: dce - 
15. ledna 2020
18:18

Tragicky skončila mladická opilecká nerozvážnost pro Michala V. před dvěma lety. Propadl se ledem na zamrzlém rybníčku a začal se topit. Přivolaná policie ale bohužel přijela do špatného města - policista na telefonu si spletl adresu a pomoc pro Michala dorazila pozdě. Podle státního zástupce se nejednalo o trestný čin, s tím ale pozůstalí nesouhlasí.

 

Případ se odehrál 7. ledna 2017 v Hradištku na Praze-západ. Michal V. (†29) s kamarádem popíjeli v místní hospodě a na odchodu dostali nerozvážný nápad - projít se po místním zamrzlém rybníčku. Oba se propadli, Michala se ale nepodařilo vytáhnout, obyvatele blízkých bytovek tedy zavolali o pomoc na policii.

Ze záznamu, který sdílel iRozhlas.cz na facebooku je patrné, že oznamovatelka zprvu nechápe, co se děje, i přes značný stres ze situace policistovi na telefonu sdělila přesnou adresu. Policista Petr Nezbeda také zpochybňoval, že výkřiky, které z venku slyší jsou voláním o pomoc. Nakonec ale uznal, že bude třeba na místo poslat záchranu.

Jenže... Pomoc poslal na špatnou adresu - místo do Hradištka na Praze-západ je poslal na Nymbursko, odkud mu záchranáři volali zpět. „Hele, prosím tě, já tady vidim trošku takovej malér. Vy jste nám poslali Nymburk Hradištko, teď nám přišlo Praha-západ Hradištko. Počkej, to je prů*er nějakej... tak kam máme jet?" říká záchranář po telefonu Nezbedovi.

Hasiči na místo dorazili 32 minut po prvním telefonátu, ale mohli zde být podstatně dřív... Michala vytahují během pár minut a zahajují oživovací pokusy, ale marně - lékař po chvíli konstatuje smrt.

Za osudovou chybu byl Nezbeda potrestán snížením platu o desetinu na dobu jednoho měsíce. Z vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů, jehož výsledek potvrdil i státní zástupce, vyplývá, že nešlo o trestný čin. S tím ale nesouhlasí rodina zesnulého Michala. A nelíbí se jim ani kázeňský trest policisty.

„Nechceme, aby přišel o práci nebo něco podobného. Ale udělal chybu a nechtějí to přiznat. Chceme, aby se k tomu postavili čelem,“ řekl pro iRozhlas.cz zmocněnec rodiny Zdeněk Kovařík. „Věděl, kolik je ve středních Čechách obcí se stejným jménem? Proč se na adresu nezeptal znovu, když mu ji systém nenabídl? Mohl se přece podívat na mapu a viděl by, že na té adrese v Hradištku u Nymburka není rybník tak blízko domu, zatímco u nás je ten dům hned vedle.“

Rodině už tak zbývá jen jediná možnost pro nápravu - obrátit se na Nejvyšší státní zastupitelství, aby případ také posoudilo.

mesalina ( 15. ledna 2020 19:15 )

tak pokud budu hlásit, že potřebuji pomoc např. v Brodě, tak si musí policista ujasnit, v kterém Brodě a ne si sám určit, že třeba v Havlíčkově, on je profesionál a tohle jsou základy ....

Fafejta ( 15. ledna 2020 19:11 )

Možná měla dát rodina synovi lepší výchovu, aby ožralej nedělal blbosti.

Monikay ( 15. ledna 2020 18:58 )

na něm už si nic nevezmou. popletové jsou všude v určitém procentu

PPP150W ( 15. ledna 2020 18:45 )

Je to velké neštěstí, ale zmýlit se může každý. Ten policista to jistě neudělal úmyslně. Rodina by spíš měla spytovat svědomí a zamyslet se nad tím, proč jejich syn v podnapilosti lezl na tenký led. Připadá mi to, jako by se chtěli vymanit z pocitu viny jejím přehráním na někoho jiného. Důvodů, proč policisté dorazí pozdě může být přehršel a nemusí to být jejich chyba. Primární příčinou tragedie tedy vždy zůstane hloupý nápad opilého člověka, nikoli pozdní příjezd policie. Nehledě na to, že mohli volat i hasiče. Ti dobrovolní jsou skoro v každé obci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání