Mluvčí ND Tomáš Staněk smutnou zprávu o jejím úmrtí potvrdil pro iDnes.cz. Naděžda, která byla velmi oceňovaná i ve světě, se narodila v Ostravě a absolvovala pražskou Akademii múzických umění. První operní angažmá započala v roce 1957 v Ústí nad Labem.

Právě tam ztvárnila svou životní roli – Kostelničku v Její pastorkyni. Později hrála i v Brně a v roce 1964 se stala členkou Národního divadla, kde působila téměř třicet let – tam se jí dostalo mnoha významných úloh. Objevila se v operách Wagnerových, Beethovenových, Straussových, Pucciniho i Janáčkových. Působila i coby pedagožka na Akademii múzických umění.

Také ve světě se jí dařilo již od 60. let, zejména po Wagnerově Valkýře na salcburském festivalu v roce 1967. Hostovala například ve Vídni, Amsterodamu, Římě, San Francisku, Stockholmu, Barceloně, Modeně i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Zajímavostí je, že v ačkoliv získala Cenu Thálie 2010, ona ji při předávání v roce 2011 odmítla a na vysvětlení sepsala otevřený dopis, v němž mimo jiné uvedla, že ocenění měla dostat již dřív a nyní by to byl pouze milodar.

„Nikdy jsem ze sebe nedělala nějakou nepřekonatelnou hvězdu, ale přece jen si myslím, že jsem docílila víc než spousta ostatních, a vždycky jsem tady vadila,“ dodala v dopise. 

 

Fotogalerie
1 fotografie