Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vězněná Elisabeth Fritzlová mohla na svobodu o mnoho let dřív: Otce-tyrana zradily Vánoce

Autor: chal - 
24. prosince 2020
13:16

Kauza rakouské zrůdy Josefa Fritzla (85) před jedenácti lety otřásla celou Evropou. Na konci dubna tehdy vyšlo najevo, že senior dlouhých 24 let držel v zajetí svou vlastní dceru Elisabeth (53), která s ním za tu dobu počala sedm dětí. Fritzl dostal za hrůzné zločiny doživotní trest, jeho obhájce se ho ovšem snažil vylíčit jako pečujícího chlapíka. Netvor totiž podle něj své tajné rodině do sklepa přinesl i vánoční stromeček a dárky...

V dubnu roku 2008 začala rakouská policie rozkrývat jeden z nejděsivějších případů v historii země. Šlo o dnes již slavnou kauzu Amstetten, tedy děsivý příběh incestu, znásilňování a věznění. To vše měl na svědomí senior Josef Fritzl, který dlouhých 24 let držel vlastní dceru Elisabeth tajně v zajetí ve sklepě, kde ji pravidelně znásilňoval a také s ní zplodil sedm dětí.

Tři z nich vychovával s manželkou, tři zůstaly s matkou ve sklepě a jedno zemřelo. Vše vyšlo najevo díky zdravotním komplikacím nejstarší Kirsten. Elisabeth totiž otce přesvědčila, aby ji s dětmi vzal do nemocnice. Tam konečně sklapla past a vězněná žena policistům vylíčila, co jí otec bezmála čtvrtstoletí prováděl.

Fritzl se navenek prezentoval jako rodinný typ. Tak se ho snažil vykreslit při soudu v březnu roku 2009 i jeho advokát. Fritzlovi podle něj na vnoučatech (potomcích) záleželo. Projevovalo se to podle něj například tím, že o Vánocích Fritzl do sklepa přinesl vánoční stromeček a své zajatce dokonce obdaroval.

Průběh Vánoc roku 1998

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání