Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skandál s Rusy zlomil vicekancléři vaz. Rakousko míří k předčasným volbám

Aktualizováno -
18. května 2019
21:21
Autor: ČTK - 
18. května 2019
10:10

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes večer oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby. Kurz tak reagoval na vládní krizi, kterou vyvolala aféra kolem vicekancléře a předseda FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.  Rakouský prezident Alexander Van der Bellen večer návrh podpořil návrh kancléře Kurze uspořádat kvůli vládní krizi předčasné volby podpořil. Zároveň sdělil, že o dalších krocích bude s Kurzem hovořit v neděli. V pátek kolem Stracheho vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podporu výměnou za zajištění státních zakázek. Narážky na video, které tento dělal už před více než měsícem německý satirik Jan Böhmermann. Spekuluje se proto, zda za ním nestojí právě on.

V pátek kolem Stracheho vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podporu výměnou za zajištění státních zakázek. Strache na dnešní tiskové konferenci mluvil o špinavé kampani a o cíleném politickém atentátu.

Strache také řekl, že ve funkci vicekancléře i stranického šéfa ho nahradí současný ministr dopravy Norbert Hofer, neúspěšný kandidát z posledních prezidentských voleb. Televize oe24 ale už dříve dnes uvedla, že kancléř Kurz odmítá, aby v kabinetu vystřídal Stracheho právě Hofer. Kurzovi lidovci si prý přejí předčasné volby.

Na videonahrávce, kterou zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung a týdeník Der Spiegel, Strache se svým blízkým spolupracovníkem mluví s údajnou příbuznou jistého ruského oligarchy. Při jednání jde o to, že tato žena by mohla koupit bulvární Kronen Zeitung, nejčtenější deník v Rakousku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Nahrávka vznikla na ostrově Ibiza v létě 2017, jen několik měsíců před parlamentními volbami v Rakousku.

O nahrávce vtipkoval komik už před měsícem

Narážky na video, které tento dělal už před více než měsícem německý satirik Jan Böhmermann. Spekuluje se proto, zda za ním nestojí právě on. Podobnými kousky je v Německu proslulý. Böhmermann v dubnu dostal rakouskou televizní cenu Romy. Když za ni skrze telemost děkoval, řekl: „Povaluju se zrovna celkem zkoksovaný a nabitý Red-Bullem s pár obchodními přáteli z FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít (noviny) Kronen Zeitung a strhnout na sebe v Rakousku moc tvořit veřejné mínění.“  Tehdy to ještě všichni přítomní považovali za vtip

To, že osmatřicetiletý satirik video musel znát, potvrdil i list Süddeutsche Zeitung, který o celé aféře v pátek spolu s magazíne Spiegel informoval. Deník uvedl, že existence videa byla zjevně známa celému okruhu lidí, k němuž patřil i Böhmermann.

Jestli za celou akcí komik stojí, ale není jasné. Böhmermann sám na otázku, zda zase připravil něco, za co ho lidé budou nesnášet, ve čtvrtek ve svém pořadu Neo Magazin Royal odpověděl: „To člověk zjistí často až poté. Pro mě je tohle normální vysílání. Je ale možné, že zítra bude hořet Rakousko. Nechte se překvapit.“

nouzy ( 18. května 2019 23:20 )

Koukám že každý má svého Bureše

Ostrava ( 18. května 2019 22:37 )

vagin analev: tvůj nick tě přesně vystihuje pi.a a řitni otvor

marais ( 18. května 2019 22:22 )

Tohle je názorná ukázka úrovně a morálky západních politiků, kteří berou prachy od kdejakého špinavce.

silen ( 18. května 2019 21:49 )

...furt jaksi nechápu, proč se politik ze západního světa vůbec baví s nějakými ruskými (bolševickými) imbecily (byť bohatými zbohatlíky)... Jistě, že to je asi pro peníze..., ale co tomu řekne jeho svědomí?! Vždyť nebyl chudý, aby se musel takhle ponížit!

vagin-analev ( 18. května 2019 21:22 )

A u nás máme estábáka, podvodníka a zloděje a nic se neděje. Kde má ten estebák bureš charakter.

Zobrazit celou diskusi