Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Koukejte, babičky!“ V Rakousku bojují s populisty seniorky, objíždí demonstrace

Autor: Mii - 
13. května 2019
13:41

Jsou v pokročilém věku, mají vlastnoručně upletené čepečky a každý týden je najdete na protivládních demonstracích, které se od loňska konají ve Vídni. Skupina rakouských seniorek měla již dost směru, jakým se jejich země vydává, a rozhodla se vzít osud do vlastních rukou. Říkají si „Babičky proti pravici“ a jejich cílem je jediné – zajistit svým vnoučatům budoucnost bez populistů a extremistů, informuje deník The New York Times.

„Koukejte! Babičky!“ zní často pokřiky lidí, kteří seniorky na demonstracích zpozorují. Ženy se nebojí vystupovat po boku mladíků v maskách vykřikujících protifašistická hesla, dokonce si nesou vlastní transparenty a megafony. To vše proto, že je situace v Rakousku rmoutí.

Celé to začalo u 71leté Moniky Salzerové. V roce 2017 založila na facebooku skupinu „Omas gegen rechts“ (v překladu Babičky proti pravici), kde si společně s podobně smýšlejícími seniorkami vyměňovala názory na rakouskou vládu a postupný návrat krajní pravice do ní. Již necítila jistotu, že její tři vnoučata budou vyrůstat v dobrém prostředí. Nacionalismus a krajní pravici vůbec vnímá jako největší hrozbu, kvůli čemuž zvolila právě název Babičky proti pravici.

Skupina rychle nabírala členky, až se Salzerová loni rozhodla zaregistrovat hnutí jako oficiální rakouskou organizaci. V té době se k Babičkám hlásilo 300 seniorek po celém Rakousku a Německu, plus tisíce lidí „lajkovalo“ jejich stránky na sociálních sítích.

Návrat starých principů

Požadavků mají Babičky celou řadu. Chtěly by především bojovat proti diskriminaci žen, které v Rakousku nedostávají žádnou penzijní kompenzaci za dobu, kdy vychovávaly děti. Vadí jim také démonizace uprchlíků a nejrůznějších menšin nebo nedostatek empatie v politickém diskursu.

„Chtějí zničit všechno, co jsme posledních 50 let budovali,“ říká Salzerová o koalici konzervativců kancléře Sebastiana Kurze se Svobodnou stranou Rakouska, krajně pravicovým uskupením, které se v zemi dostalo do vlády teprve podruhé za posledních 20 let.

Protivládní demonstrace vypukly v Rakousku loni v říjnu. Konají se pravidelně jednou týdně a Babičky od té chvíle nevynechaly ani jednu. „Babičky poutají v davech díky svému věku velkou pozornost a jsou dobře organizované,“ komentuje jejich hnutí Martin Dolezal, politolog ze Salzburgské univerzity. Aktuálně ale podle něj nemají šanci něco změnit, opozice je velmi oslabená.

Politické ambice ovšem skupina nemá. Na svých stránkách uvádí, že nestojí o místa parlamentu, ani nechce dosadit svého kancléře. Jen touží dát najevo, že současný stav se jí nelíbí. Dokonce nepřijímá ženy, které podporují určitou politickou stranu. „Chceme vrátit sociální a demokratické principy, které existovaly, když jsme byly malé,“ vysvětluje Susanne Schollová, bývalá novinářka veřejnoprávní televize ORF. Je jí 69 let a brzy se narodí její první vnouče. I ona chce, aby vyrůstalo v odlišném politickém prostředí.

Vicekancléř nešetřil kritikou

Aby Babičky ukázaly, že to myslí vážně, v dubnu založily mezinárodní odnož své organizace a jméno si změnily z němčiny do angličtiny. Chtějí podrobně sledovat nadcházející volby do europarlamentu a pokračovat ve své misi na evropské úrovni.

Rakouská vláda jejich snahu podrobně sleduje. Heinz-Christian Strache, šéf Svobodné strany Rakouska a současný vicekancléř, si již neodpustil jízlivou poznámku jejich směrem. Při jednom z politických výjezdů začátkem roku vyzdvihoval boj země proti uprchlíkům a snahu demonstrantů označil za marnou. „Ve čtvrtek zase uvidíme pravidelnou čtvrteční demonstraci, kde budou i Babičky proti pravici. Můžou demonstrovat, jak dlouho budou chtít, nakonec stejně odpadnou,“ uvedl Strache.

Babičkám komentář nevadil, naopak. „Všichni o nás mluví, dokonce i vicekancléř,“ pochvalovaly si Salzerová se Schollovou.