Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vražedkyně Janáková (29) a sperma v propisce, převleky nebo mrtvé krysy: Záchyty dozorců jsou někdy kuriózní

  • Autor: chal,lm,ČTK,yks - 
    28. 9. 2019
    16:55

    Vynalézavost některých vězňů často vyrazí dech i dozorcům. Ti se nezřídka setkávají s kuriózními pokusy trestanců, kteří se snaží do vězení nejrůznějšími triky propašovat zakázaný kontraband, nebo z vězení bizarním způsobem utéct. Muklové využívají své příbuzné, zvířata i moderní technologie. 

  • 1.Janáková a sperma v propisce

    Petra Janáková u soudu Petra Janáková u soudu | Jitka Pecharová

    Vražedkyně Petra Janáková (29) musí na svobodu. Tato zpráva v červnu letošního roku pročísla český mediální prostor jako blesk z čistého nebe. Soud Janákové přerušil výkon trestu, který si odpykávala za vraždu sběratele mincí, kvůli těhotenství. Šlo, a stále jde, o obrovský skandál, vražedkyně totiž otěhotněla v prosinci loňského roku, kdy však seděla ve Vazební věznici Hradec Králové!

    Janáková obvinila trojici dozorců ze znásilnění, vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ale vyloučilo, že by otcem dítěte byl někdo z ostrahy vězení, a případ si převzala policie. Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Petry Kučerové je vyloučeno, že by Janáková otěhotněla pohlavním stykem.

    Vražedkyně si sperma v nádobě zřejmě opatřila od jiného vězně, který jí ho buď předal při osobním kontaktu navzdory dozoru vězeňské služby, nebo ho dostala takzvaným koňováním. Jde o praktiku, kdy si vězni posílají předměty na provázcích z okna do okna.

    Se „zásilkou“ mužského semene se podle mluvčí vězeňské služby dozorci čas od času setkávají. „V minulosti jsme řešili případ, kdy vězeňkyně dostala sperma v propisce,“ popsala Blesku.

  • 2.Dron

    Gang pašoval drogy do věznic pomocí dronů. Gang pašoval drogy do věznic pomocí dronů. | Twitter/Noel Titheradge

    Loni v říjnu poslal britský soud do vězení skupinu dealerů, kteří posílali do věznic drogy pomocí dronů. Miniaturní bezpilotní letouny trestancům kromě drog doručovaly i mobilní telefony. Než se na vše přišlo, sedmi členům gangu se podařilo do káznic vpašovat narkotika v hodnotě půl milionu liber (přes 14 milionů Kč)!

    „Byla to sofistikovaná obchodní operace a díky vysoké ceně, která se za drogy a mobilní telefony platí ve vězení, bylo jejím účelem vydělat zúčastněným stovky tisíc liber,“ uvedl soudce Simon Drew.

    Bezpilotní letouny podle něho do různých věznic pronikly přibližně stokrát. Některé však havarovaly a policie díky tomu získala cennou stopu, která přispěla k dopadení gangu.

    Členové gangu byli potrestáni v rozmezí od tří do deseti let, informoval list The Guardian. Soudce podotkl, že dostali exemplární tresty, které mají odradit případné následovníky od stejných zločinů.

  • 3.Převlečen za dceru

    Vůdce brazilského gangu Clauvino da Silva alias Mrňous se pokusil utéct z vězení v převleku za svou 19letou dceru. Vůdce brazilského gangu Clauvino da Silva alias Mrňous se pokusil utéct z vězení v převleku za svou 19letou dceru. | Reuters

    V tomto případě nešlo o pašování nebo koňování, vůdce brazilského gangu Clauvino da Silva známý jako Mrňous se v srpnu postaral o pořádný rozruch nepovedeným pokusem o útěk. Mrňous prokázal kromě vynalézavosti i jistou dávku sebezapření.

    Z vězení Gericinó v Riu de Janeiru se totiž pokusil utéct převlečený za svou dceru, která ho přišla navštívit! K přestrojení Mrňous použil latexovou masku, paruku, brýle, podprsenku, růžové tričko s veselým motivem a upnuté džíny. Dozorci by podle informací brazilských médií převlek zřejmě neprohlédli, Mrňouse ale prozradila nervozita.

    Zábavná epizoda skončila tragicky. Vůdce gangu se po nepovedeném pokusu o útěk oběsil v cele na prostěradle. Da Silva byl podle brazilských úřadů členem vedení Red Command, jedné z nejmocnějších brazilských zločineckých skupin, která ovládala obchod s drogami ve značné části Ria.

  • 4.Mrtvé krysy a vycvičená kočka

    Drogy, tabák a mobilní telefony se letos v březnu někdo pokusil propašovat do věznice v anglickém Dorsetu. Pachatelé dozorcům rozšířili obzory, k pašování totiž využili způsobu, s jakým se vězeňská služba do té doby nesetkala. Kontraband byl zašitý v tělech tří mrtvých krys.

    Uhynulá zvířata někdo přehodil přes plot káznice, dřív než se krysy dostaly do rukou vězňů, se jich však chopili dozorci. Z dálky vypadali hlodavci poměrně normálně, při bližším prozkoumání bylo ale hned jasné, že mají něco zašité v útrobách. Bylo to dohromady pět telefonů s nabíječkami, tabák a větší množství syntetických drog a marihuany.

    Trestanci z moldavské věznice Pruncul na to šli před šesti lety přesně naopak. Drogy jim do vězení dírou v plotě nosila vycvičená kočka! Dozorcům přišlo zvláštní, že se zvíře do vězení vrací podezřele často, ještě zvláštnější jim však přišel její obrovský obojek. Jak se ukázalo, někdo zvenčí do speciálně upraveného obojku strkal drogy a vycvičená kočka je pak nosila do vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání