Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Při houbaření může jít o život! Policisté a záchranáři varují: Na tohle pozor!

Autor: VaB, lm - 
27. srpna 2019
16:56

Houbařská sezona je v plném proudu a úměrně s jejich počtem v lesích roste i počet zásahů záchranářů a policistů. Zaměstnávají je otravy z hub i samotní houbaři, kteří v lese zabloudí. Na Karlovarsku minulý týden takto policisté hledali hned dvě seniorky v jeden den. Spolu se záchranáři proto vydali užitečné rady, jak houbaření „přežít“ bez újmy na zdraví.

Pátek 23. srpna byl pro policisty v Karlovarském kraji opravdu náročný. Museli pátrat v rozmezí tří hodin po dvou seniorkách. První ztracená žena (79) si vyšla na houby, jenže v zápalu sbírání ztratila ponětí, kde se nachází, a její dcera nahlásila na tísňovou linku, že se jí ztratila matka a neví, kde je.

Žena se ztratila v lese u Sokolova směrem na Prameny. Bloudící ženu našel kolemjdoucí, který ji následně odvedl na hlavní silnici – tam si ztracenou a vyčerpanou seniorku přebrala policejní hlídka. 

Přesně o tři hodiny později se ztratila o šest let mladší žena, která se svým psem vyšla do lesa na houby. Když se však v odpoledních hodinách nevrátila domů, začala po ní pátrat rodina. Ženu však nenašli, a proto se na místo sjeli policisté, hasiči a Horská služba ČR z Božího Daru.

Na místo byl povolán i vrtulník s termovizí, ten ale nakonec nebyl potřeba. Než vrtulník stihl doletět na pomoc, byla seniorka vypátraná nedaleko Božího Daru.

Rady policistů pro houbaře

Oba případy měly šťastný konec a ženy se podařilo najít, i když unavené, ale v pořádku. Těmto nepříjemným a stresujícím situacím se ale dá předejít! Policisté proto vydali užitečné rady pro houbaře, které jim mohou při jejich koníčku pomoci.

Základem je si vzít do lesa plně nabitý telefon. Ten je velmi důležitý! Díky telefonu si můžete přivolat pomoc a případně se zorientovat, kde se nacházíte. Zároveň je dobré si při cestě všímat větších objektů, což může následně orientaci také usnadnit. Každý by měl také zvážit, jestli má na túru a houbaření síly a dostatek energie, především jestli to umožňuje jeho zdravotní stav. A pokud trpí nějakou nemocí, tak si přibalit i potřebné léky.

Rozhodně je také důležité informovat blízké o tom, kam se připravujete vydat a kdy se budete chtít z lesa vrátit. Každý by měl chodit tam, kde to zná, a bez zásob v podobě pití a svačiny to není už vůbec dobrý nápad. Obzvláště pokud budou panovat tropické teploty.

Určitě je dobré se řádně obléct a obout. Nezapomeňte také na oblečení do sucha, mokra či zimy.

Varují i záchranáři: Takhle poznáte otravu z hub

Bloudění v lese však není jedinou houbařskou nástrahou. V neděli 25. srpna musely vyjet dvě posádky záchranářů k manželskému páru na Praze-východ, který si kolem 14. hodiny pochutnal na houbovém pokrmu. Po zhruba dvou hodinách ale začali úporně zvracet, měli průjem a jejich stav se každou chvilku zhoršoval.

Záchranáři tedy oba pacienty vyšetřili, zajistili žilní vstupy a po podání potřebných léků je transportovali do pražských nemocnic na oddělení Jednotky intenzivní péče a metabolickou jednotku.

„Otrava houbami může mít celou řadu příznaků. Ty především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného. Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí,“ přiblížila mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

A co v takovém případě dělat? „V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky, a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla. Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak „zkoušený“ zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj,“ doplnila s tím, že postižený by měl také samozřejmě zavolat na linku 155 nebo se co nejrychleji dopravit do nemocnice. Lékařům a ve výsledku i samotnému pacientovi může značně usnadnit, když s sebou vezme vzorek požitých hub, případně zvratek či stolice, aby se mohl zjistit zdroj otravy a toxinu.

Sbírejte jen to, co poznáte

Základem je sbírat jen to, co bezpečně poznám, a zároveň houby správně skladovat. Zapařené houby, např. z igelitového pytlíku či vyhřátého auta, můžou také pěkně potrápit. U postiženého se může objevit nechutenství, zvracení, bolesti břicha a průjem.

Effenbergerová zároveň varovala, že otrava se někdy může projevit i několik hodin po konzumaci jedovaté houby. „Jed při nich napadá játra a ledviny. Dochází také k metabolickému rozvratu činnosti organismu. Ve chvíli, kdy se objeví úporné průjmy, bolesti hlavy, sucho v ústech, zástava močení, zežloutnutí kůže, bývá stav postiženého člověka vážný,“ vysvětlila. Nejhorší je muchomůrka zelená, kterou si nezkušení houbaři mohou splést s žampionem, bedlou nebo třeba holubinkou. Otrava se projevuje až přibližně po 10 hodinách a při nesprávné léčbě může člověka i zabít. 

Yarda ( 10. září 2019 13:52 )

Vypouštím kontrolního chrousta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání