„Muchomůrka růžovka, lidově masák, letos vyrazila v neuvěřitelném množství. A první otravy jsou tady. Máme je na severu Čech, Trutnovsku, Karlovarsku, ale i ve středních Čechách,“ popisuje toxikolog, mykolog a soudní znalec RNDr. Jaroslav Klán.

Halucinace, zvracení...

S jakými příznaky otravy se postižení setkali? „Je to pocit alkoholového opojení, halucinací, může jít o velmi nepříjemné stavy doprovázené zvracením,“ vysvětlil Klán, podle něhož je rychlá první pomoc v takovýchto případech poměrně jednoduchá.

Vsaďte na černý čaj, mléko ne!

„Jakmile přijdou do tří hodin od požití první příznaky otravy, je potřeba pokusit se houby z žaludku vyzvracet. Dále je dobré okamžitě po vyzvracení spolykat několik tablet živočišného nebo rostlinného uhlí. Hodně také pomůže začít pít velké množství silného černého čaje, který působí močopudně,“ radí Klán.

Černý čaj navíc váže i škodlivé látky a dostává je z těla. „Je doslova zázračný. Na rozdíl od mléka, které doporučovaly naše babičky a my už dávno víme, že nefunguje,“ vysvětluje toxikolog.

Exploze masáků

Které houby právě rostou? Mohou za to poslední dešťové přeháňky? „My už se nemůžeme řídit schématy, která byla před pěti, deseti lety, to počasí se výrazně mění. Jarní aspekt jsme houbařský prakticky ani neměli. Čekalo se na deště, posledních deset dní nám prší, takže vyrazí letní houby a už i nějaké podzimní,“ vypočítává Klán. Smrtelně jedovatá muchomůrka zelená však naštěstí ještě neroste.

Těšit se můžeme nejen na hřiby, ale i na ryzce, pýchavky a holubinky. „A hlavně ti masáci, těch je v lese jako smetí, úplná exploze,“ raduje se odborník.

„Jsou vynikající, ale je hřích dělat je s vajíčkem. Vezměte si raději kloboučky a opékejte je s kmínem. Nebo si udělejte řízky. Hlavně si je nepleťte s muchomůrkou tygrovanou,“ uzavírá Klán.

Jak je odlišit?

Prstýnek

Existuje způsob, jak obě houby bezpečně rozeznat. Základním znakem je límeček neboli prstýnek pod kloboučkem. Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný. Muchomůrka tygrovaná má límeček vždy hladký.

Pochva

Muchomůrka tygrovaná má na spodku třeně hlízovitou obřízlou bílou pochvu, nad ní až k prstenu je třeň vločkatě šupinatý či opásaný.

Zrůžoví...

Poraněním  dužnina muchomůrky růžovky růžoví až červená, červené či růžové tóny jsou patrné na různých místech i na neporaněné plodnici.

VIDEO: Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé

Video
Video se připravuje ...

Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé Blesk TV