Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdinka z Křenovic. Výpravčí zachránila muže s infarktem

Helena Topinková z Křenovic nedaleko Brna zachránila život muži, který zkolaboval.
Helena Topinková z Křenovic nedaleko Brna zachránila život muži, který zkolaboval.  (Autor: Zdravotnická záchranná služba)
Autor: ital - 
7. března 2019
19:15

Jako pohotová hrdinka se na konci ledna zachovala výpravčí nádraží v Křenovicích Helena Topinková. V čekárně totiž zkolaboval starší muž a přestal dýchat. Žena neváhala ani na vteřinu a neprodleně zahájila resuscitaci, zatímco její kolegyně zavolala tísňovou linku. Za pomoci pokynů operátorky takto muži zachránila život.

Vlaková výpravčí Helena Topinková pracuje na nádraží v obci Křenovice poblíž Brna. Na konci ledna v tamní čekárně zkolaboval muž staršího věku – paní Helena okamžitě nařídila kolegyni, aby zavolala záchranku, a sama ihned započala masáž srdce, přičemž ji také instruovala operátorka.

„Chtěla jsem pomoci, operátorka mi radila a také já sama jsem už určité znalosti měla. Několik kurzů první pomoci mám za sebou a taky jsem léta aktivní sokolkou, nebála jsem se toho,“ pověděla Helena. Protože tušila, že asi resuscitaci sama nezvládne, poprosila kolegu o pomoc. „Řekla jsem kolegovi Michalovi, aby mě vystřídal, takže jsme na to byli dva,“ doplnila výpravčí.

Kromě Michala měla k ruce ještě další dvě ženy. „Zároveň jsem ten den měla dvě mladé kolegyně ve výcviku. Skvěle asistovaly, slečna Leona hlídala vizuálně pána a paní Ivana udržovala hovor s tísňovou linkou a předávala operátorce informace. Myslím, že to byl výcvik se vším všudy. Alespoň budou vědět, jak se mají zachovat, kdyby se jim výhledově stalo něco podobného,“ dodala Helena s úsměvem.

Server Modrá hvězda pro život napsal na svých stránkách paní Heleně pochvalu za její statečnost. Podle jejich informací dorazili zdravotníci na místo a pokračovali v resuscitaci za použití defibrilátoru. Podařilo se jim u pacienta obnovit krevní oběh a následně jej převezli do nemocnice. Záchranáři také prostřednictvím serveru paní Heleně poděkovali: „Paní výpravčí se zachovala skvěle, pohotově a duchapřítomně. Patří jí velký dík, přesně tak by měla laická první pomoc vypadat,“ vzkázal Stanislav Čandrla, záchranář, který se účastnil zásahu v Křenovicích.

Lana Davis ( 7. března 2019 19:52 )

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Zobrazit celou diskusi